Siostra Aniela zawstydziła cukierników. Jej przepis na faworki to mistrzostwo
![faworki](https://images.iberion.media/images/1920/faworki_39569b9df2.jpg)
Już wkrótce Tłusty Czwartek, a wraz z nim prawdziwy raj dla łasuchów. Tego dnia będziemy zjadać się pączkami i faworkami. Jak zrobić faworki, by miały idealną chrupkość i zniewalający smak? To wie siostra Aniela. Jej przepis na faworki jest wart wypróbowania.
Faworki, które zawsze wychodzą chrupiące i pyszne
Faworki to oprócz pączków smakołyki, którymi zajadamy się w Tłusty Czwartek. Kuszą smakiem i rozpływają się w ustach. Wyróżniają się chrupkością i jednocześnie delikatnością. Jednak, jak je zrobić, by nie wyszły zbyt twarde?
To nie lada sztuka. Jednak siostra Aniela o sztuce kulinarnej wie dosłownie wszystko. Dlatego jej przepis na faworki sprawia, że te słodkie rarytasy wychodzą chrupiące i czarują smakiem. Wypróbuj ten przepis i zrób znakomite faworki na Tłusty Czwartek.
![faworki](https://images.iberion.media/images/origin/faworki_a632b3de9b.jpg)
Jak zrobić faworki z przepisu siostry Anieli?
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 6 żółtek jaj
- 10 łyżek gęstej śmietany
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki spirytusu
- cukier puder
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie faworków zacznij od przesiania mąki i wymieszania jej z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka jaj, sól, śmietanę i wlej spirytus. Wyrabiaj ciasto, a potem podziel je i wałkuj.
Następnie wytnij pasy, natnij w środku i przełóż pasek ciasta przez nacięcie. Rozgrzej olej i smaż do momentu, aż faworki będą rumiane. Potem wyjmij je na talerz i posyp cukrem pudrem. Od razu podawaj te słodkie rarytasy. Gwarantuję, że szybko znikną z talerzy.
Faworki, które kuszą smakiem i znikają z talerzy
Faworki z przepisu siostry Anieli są wyjątkowo chrupiące i pyszne. Przyrządzisz je w prosty sposób. Zaletą tej receptury jest to, że te smakołyki zawsze wychodzą i po prostu rozpływają się w ustach. Zrób faworki na Tłusty Czwartek, bo na pewną będą wszystkim smakowały.
Te słodkie rarytasy zachwycą każdego. Wyróżnia je wyjątkowy smak i to, że nigdy nie wychodzą za twarde. Przekonaj się o tym i wypróbuj ten przepis w swojej kuchni. Pisaliśmy o sztuczce kuchennej dzięki, której zrobisz soczyste kotlety mielone. Radziliśmy też, jakiego mięsa najlepiej użyć do flaczków.
![faworki](https://images.iberion.media/images/origin/faworki_b21c580702.jpg)
Źródło: top.pl
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_a63ec7dcda.jpg)
![robienie pierogów](https://images.iberion.media/images/origin/robienie_pierogow_ef504848c2.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Jakub Józef Orliński](https://images.iberion.media/images/origin/Jakub_Jozef_Orlinski_fot_Eurosport_37e8d1402c.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)