Smakosze.pl Przepisy Tania zapiekanka z serem i cukinią. Prosty pomysł na cudowny sezonowy przysmak
canva/photosimysia

Tania zapiekanka z serem i cukinią. Prosty pomysł na cudowny sezonowy przysmak

24 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Co przygotować dziś na obiad? Może tanią zapiekankę z serem i cukinią? Ten prosty pomysł na cudowny sezonowy przysmak z pewnością was zachwyci smakiem i łatwością przygotowania. Zapiekankę możecie też podać na kolację. Smakuje naprawdę rewelacyjnie.

Uwielbiamy robić zapiekanki, bo są dość proste i tanie. Składniki wystarczy tylko rozdrobnić, wymieszać i zapiec. W ten sposób mniej więcej po godzinie pobytu w piekarniku obiad jest gotowy.

Dziś polecamy wam zapiekankę warzywną z serem. Nie ma w niej makaronu ani ryżu, za to jest dodatek startych ziemniaków i bułki. Wraz z jajkami i serem doskonale zespalają masę i zwiększają jej pożywność. Zapraszamy na zapiekankę z cukinii i sera.

Jak zrobić zapiekankę z cukinii i sera?

Składniki:

  • 3 średniej wielkości młode cukinie (ok. 1 kg)

  • 3 duże ziemniaki

  • 2 średniej wielkości cebule

  • koperek

  • 3 duże jajka

  • 1/2 szklanki tartej bułki

  • 1/4 szklanki oleju

  • 20 dag żółtego sera

  • tymianek

  • oregano

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie zapiekanki z cukinii i sera

Cukinie umyj, odkrój końcówki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z niej nadmiar soku. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę. Ziemniaki i cebulę dodaj do cukinii, wymieszaj.

Do rozdrobnionych warzyw dodaj też posiekany koperek, jajka, tartą bułkę, olej i starty ser. Mieszankę dopraw do smaku sporą ilością przypraw. Żaroodporną formę wysmaruj olejem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę, wyrównaj powierzchnię. Piecz godzinę w 190 st. C, a potem jeszcze 20 minut w 180 st. C. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę makaronową à la pizza , a także na zapiekankę ryżową z cukinią .

zapiekanka z cukinii
canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy