Smakosze.pl
Robert Makłowicz, chłodnik

screen z filmiku na kanale Robert Makłowicz/YouTube, canva/dulezidar

Makłowicz robi zielony chłodnik. W składzie same największe rarytasy

24 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Nie macie ochoty na gorące potrawy w upał? Sprawdźcie, jak Robert Makłowicz robi zielony chłodnik. W jego składzie pojawiły się największe rarytasy, takie jak czosnek niedźwiedzi, szczaw i koperek. Zobaczcie, do jeszcze Makłowicz dodaje do tej pysznej zupy i z czym ją podaje.

W upalne dni apetyty nam nie dopisują. W sumie bardziej chce nam się pić, niż jeść. Ale oczywiście jeść trzeba, można jednak wybierać lżejsze potrawy. Doskonale w letni klimat wpisują się chłodniki, które serwuje się na zimno. Już samą temperaturą potrafią przynieść ulgę, a gdy jeszcze smakują tak, jak chłodnik Roberta Makłowicza, to nic, tylko zajadać.

Nasze babcie nie gotowały rosołu podczas burzy. Wiadomo, czy miały rację

Nasze babcie nie gotowały rosołu podczas burzy. Wiadomo, czy miały rację

CZYTAJ DALEJ

Przepis Roberta Makłowicza na zielony chłodnik

Składniki:

  • duży pęczek szczawiu

  • duży pęczek czosnku niedźwiedziego

  • 3-4 łyżki octu jabłkowego lub winnego

  • 1/2 szklanki wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki cukru

  • kilka rzodkiewek

  • szczypiorek

  • koperek

  • 3/4 l kefiru

  • 1/4 l śmietany

Przygotowanie zielonego chłodnika

Czosnek niedźwiedzi i szczaw opłucz, osusz, posiekaj. Wsyp na patelnię, dodaj ocet i wodę, zagotuj. Dodaj cukier i sól, duś, aż kilka minut, wystudź.

Rzodkiewki, szczypiorek i koperek opłucz, osusz, posiekaj. Wrzuć do miski z czosnkiem i szczawiem. Dodaj kefir i śmietanę, wymieszaj, dopraw do smaku.

Chłodnik podawaj dobrze schłodzony. Najlepiej z ugotowanymi, młodymi ziemniakami i z jajkiem na twardo.

Wskazówka:

Zamiast kefiru do chłodnika możesz wykorzystać zsiadłe mleko lub maślankę. Śmietanę możesz zaś zastąpić jogurtem naturalnym.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na chłodnik z kiszonych ogórków, a także na bułgarski chłodnik tarator.

czosnek niedźwiedzi

canva/ A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki dyniowe

Przepisy

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Teraz inne warzywo sprawdzi się najlepiej. 1 dodatek bosko podkręca smak

Czytaj więcej >
sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >