Zapiekanka makaronowa a la pizza. Prosty pomysł na pyszny obiad
Mamy dla was prosty pomysł na pyszny obiad. Jest nim zapiekanka makaronowa à la pizza. Specjał ten zaspokoi jednocześnie wielbicieli włoskiej pasty i pizzy. Ma piękny aromat, doskonały smak i można się nim nasycić. A poza tym doskonale nadaje się do odgrzewania. Możecie więc przygotować obiad na dwa dni.
Czy wy też tak macie, że gdy jesteście we włoskiej restauracji, trudno wam wybrać między pizzą a daniem z makaronu? Jeśli tak, to nasza dzisiejsza propozycja jest dla was wprost idealna. Miejsce ciasta na pizzę zajął makaron, ale pozostałe dodatki są typowe jak dla pizzy. Potrawę tę zrobicie szybko i równie szybko nasycicie nią rodzinę.
Przepis na zapiekankę makaronową à la pizza
Składniki:
20 dag grubszego makaronu, np. rurki, świderki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 jajko
15 dag sera żółtego
30 dag mielonej wołowiny
2 ząbki czosnku
15 dag pieczarek
olej
bazylia suszona i świeża
kilka pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
Przygotowanie zapiekanki à la pizza
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź, wymieszaj z przecierem pomidorowym i jajkiem. Formę na tartę natłuść, przełóż do niej makaron. Posyp go częścią startego sera. Mielone mięso chwilę podsmaż na oleju. Wymieszaj je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą, pieprzem i bazylią. Wyłóż na makaron.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, zrumień na oleju. Wyłóż je na mięsie, poprzekładaj przekrojonymi na pół pomidorkami.
Potrawę posyp resztą startego sera. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę makaronową z cukinią i pieczarkami, a także na zapiekankę ziemniaczaną.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sprawdzona metoda na gotowanie jajek na twardo. Zawsze się udaje, skorupka nigdy nie pęka
Niebywałe co Strzelczyk dodaje do omleta z 4 jaj. Składniki odbierają mowę, są tak pyszne
Źródło: beszamel.se