Tarta z mascarpone
Canva.com - nadianb

Tarta z kremem mascarpone, przepis na wytworny deser

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami, tarta z mascarpone i borówkami, czy może cytrynowo-bezowa tarta z mascarpone? Zdecyduj sama, przepisy znajdziesz tutaj.

Tarta na wiele sposobów.

Kruchą tartę przyrządzić można na wytrawnie lub słodko – do wyboru mamy tartę deserową i tzw. quiche czyli francuska tarta z wytrawnym nadzieniem. Nieodzownym elementem quiche jest sos jajeczno-śmietanowy, którym zalewamy składniki. Podobnie – nieodzownym elementem tarty na słodko jest masa z serka mascarpone. Dowiedz się jak w kilku prostych krokach przygotować własną tartę z kremem mascarpone, która zachwyci każdego!

Mascarpone – mleczny skarb Italii

Mascarpone, serek znany chyba wszystkim, pochodzi z północnych Włoch. Jego cechą charakterystyczną, odróżniającą od innych serów, jest fakt, że robiony jest ze śmietanki, a nie mleka. Ten włoski ser przypomina konsystencją gładki krem, w smaku słodki i śmietankowy. I oczywiście, pyszny. Używany raczej do deserów. W niniejszym przepisie podam kilka tricków, jak uczynić naszą tartę z kremem mascarpone niczym z najmodniejszych kawiarni.

Tarta z cytrynowym kremem mascarpone i bezą

Lista zakupów:

Tarta:
180 g mąki
2 łyżki cukru pudru
masło, pół kostki
sól
1 średnie żółtko

Krem:
250 g mascarpone
2 jajka
60 g cukru
sok z 2 cytryn i skórka z cytryny
cukier puder

Beza:
Kupić gotowe małe bezy w cukierni lub

2 białka
1/3 szklanki cukru
szczypta

Sposób przygotowania:

Zaczniemy od mini bez, ponieważ muszą być gotowe, gdy skończymy nasza tartę z cytrynowym kremem mascarpone. Warto mieć zawsze kilka bezików na zapas schowanym w spiżarce – długo zachowują świeżość.

Świeże jaja rozbijamy i oddzielamy żółtko od białka. Żółtka mogą przydać nam się do czegoś innego, np. pysznego sosu aioli. Do dwóch białek dodać troszkę soli i zacząć ubijać je mikserem na średnich obrotach. Później można zmienić obroty na szybkie. W ten sposób ubijamy około 3 minut. Do sztywnego białka dodawać cukier i dalej miksować, aż cukier połączy się z ubitym białkiem. Krem białkowy najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 5 mm. Rękawem rozłożyć bezy równomiernie na blaszce, z odstępem od siebie, żeby mogły wyrosnąć.
Piekarnik ustawić na 120* i włożyć blaszkę z bezami. Bezy trzymać w piekarniku około 90 minut, aż do kompletnego „wysuszenia”. Tak przygotowane bezy ostudzić.

Składniki na tartę umieścić w misce i połączyć ręcznie. Uformowac z nich kulę, owinąć w folię i umieścić w lodówce na ok. 30 minut.

Specjalną foremkę do tart „oblepić” naszym kruchym ciastem i wyrównać. Podpiec, najlepiej pod warstwą grochu na papierze do pieczenia, przez około 30 minut w temperaturze 180*. Wyjąć i zostawić do wystygnięcia.

Jajka z cukrem zmiksować mikserem na puszystą pianę. Po chwili do miski miksera dodajemy mascaprone, zmniejszając nieco obroty. Do masy dodajemy sok z cytryny oraz nieco skórki cytrynowej. Całość jeszcze trochę miksujemy. Tak przygotowany krem wylewamy na spód tarty i umieszczamy ponownie w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180* na około 20 minut.

Wyciągamy tartę z piekarnika i studzimy. Zdobimy mini-bezikami i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Tarta z kremem mascarpone i malinami

(listę zakupów i przepis na tartę dokładnie taki sam, jak w przypadku tarty z kremem cytrynowym)

Lista zakupów na krem:
200 g mascarpone
budyń waniliowy
4 łyżki cukru pudru
300 ml mleka

Dodatki:
Pół kilograma malin
Mięta do dekoracji

Do garnka wlewamy ok. 250 ml mleka 3.2% i wsypać opakowanie budyniu waniliowego. Ugotuj budyń szybko mieszając. Powinien wyjść bardzo gęsty. Gotowy budyń pozostawić do przestudzenia.
Po przestygnięciu budyniu, połączyć go z serkiem mascarpone i zmiksować, dodając cukru pudru. Krem umieścić na spodzie przygotowanym wcześniej wg. przepisu powyżej i wyrównać. Na tak przygotowanej tarcie równomiernie ułożyć maliny. Tak przygotowaną tartę z owocami podpiec w piekarniku jeszcze około 5 minut, krem będzie miał wtedy lepszą konsystencję. Po wyjęciu można udekorować miętą. Smacznego!

Pyszna tarta w kilku krokach

Oczywiście do przygotowania tarty możemy użyć wielu innych składników. Może być to również francuskie quiche, czyli wytrawna tarta z sosem jajeczno-śmietanowym. Można dodać do niej szpinak, cukinię, suszone pomidory, szynkę parmeńską, kurczaka, paprykę – do wyboru do koloru. Tarta to idealny pomysł zarówno na obiad, jak i deser, lekką przekąskę, czy poczęstunek dla gości. Kruche ciasto i świeże składniki – obojętnie, czy wytrawne, czy na słodko, na pewno zachwycą każdego gościa. Tarta z kremem mascarpone to idealny pomysł także na nietuzinkowy tort urodzinowy. Przekonaj się sama!

Następny artykuł