Bosacka nie marnuje sałatki jarzynowej. Robi z resztek ogromny przysmak
Katarzyna Bosacka zdradziła świetny sposób na wykorzystanie resztek sałatki jarzynowej. Z sałatki, czerstwego chleba, jajka i kawałka żółtego sera przygotujesz wyśmienitą tartę na chrupiącym spodzie. Tarta jest totalnym hitem i nic w kuchni się nie marnuje.
W październiku odbyła się premiera książki kucharskiej Katarzyny Bosackiej pt. ,,Obiad za mniej niż pięć złotych na osobę". Znana dziennikarka podzieliła się w niej przepisami na wyśmienite i tanie dania na każdą okazję. Przepis na tartę z sałatki jarzynowej wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z książki Bosackiej.
Na święta przyrządzamy wiele potraw i w takich ilościach, że zwykle zostają. O ile bigos, mięso czy pierogi możemy zamrozić, tak resztki sałatek zwykle lądują w koszu. Katarzyna Bosacka zdradziła świetny patent na wykorzystanie sałatki jarzynowej, która została po świętach. Przygotujemy z niej wyśmienitą tartę.
Do przygotowania tarty z sałatki jarzynowej nie potrzebujemy mąki. Spód przyrządzimy z kilku kromek czerstwego chleba i jajka. Spód zapiekamy, przekładamy na niego resztkę sałatki, oprószamy serem i wstawiamy do piekarnika. Po 6- 7 minutach mamy gotowe danie.
Tarta z sałatki jarzynowej według przepisu Katarzyny Bosackiej
Składniki:
-
kilka kromek czerstwego chleba
-
garść startego sera żółtego
-
bułka tarta do oprószenia formy
-
masło do wysmarowania formy
-
duże jajko
-
sałatka jarzynowa
Jak przyrządzić szybkie danie z resztek sałatki jarzynowej?
Chleb pokrusz na mniejsze kawałki. Dodaj jajko i wyrabiaj chwilę, żeby ciasto miało konsystencję masy na kotlety mielone. Formę na tartę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wyłóż masę z chleba i rozprowadź ją równomiernie po bokach i dnie.
Formę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz do zarumienienia. Sałatkę jarzynową przełóż na upieczony spód. Całość oprósz startym serem i ponownie wstaw do piekarnika, piecz 6- 7 minut, smacznego.
Na święta przygotuj również kotlety z dorsza w złocistej panierce . Do pieczywa doskonale sprawdzi się szybka pieczeń z wędzonymi śliwkami i wątróbką . Pieczeń będzie świetnym dodatkiem do zimnej płyty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o mięsie lub ziemniakach. Gołąbki z zupełnie innym farszem będą jeszcze większym hitem
-
Przed panierowaniem natrzyj każdy kawałek karpia 1 składnikiem. Najlepsze kucharki zawsze tak robią
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Katarzyna Bosacka ,,Obiad za miej niż pięć złotych na osobę"