Kotlety mielone na świątecznym stole? Nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczy zrobić je w odpowiedni sposób
Na Wigilię przyrządzasz głównie karpia, rybę w galarecie i śledzie w śmietanie? W tym roku postaw na wyśmienite kotlety mielone z dorsza. Kotlety z dodatkiem ziemniaków, cebuli i aromatycznych składników będą hitem na świątecznym stole. Poznaj przepis na rybne kotlety mielone na święta.
Wigilia i Boże Narodzenie zbliżają się wielkimi krokami. O ile 25 i 26 grudnia na naszych stołach królują dania z drobiu i wieprzowiny, tak kolacja wigilijna jest postna. Głównymi składnikami wszystkich potraw wigilijnych są ryby, warzywa i grzyby. Rybne kotlety mielone na święta są jednym z dań, które są proste w przygotowaniu i smakują fantastycznie.
Rybne kotlety mielone na święta są szybkim daniem, które zrobisz równie łatwo, jak tradycyjne kotlety z mięsa wieprzowego. Do przygotowania postnych kotletów możesz również wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, żeby żadne produkty spożywcze nie zmarnowały się w Twojej kuchni.
Rybne kotlety mielone na święta koniecznie dopraw sokiem z cytryny, majonezem i śmietaną. Nie zapomnij o solidnej porcji natki pietruszki i startej na tarce cebuli. Te składniki wzmocnią smak przygotowywanej potrawy. Kotlety po usmażeniu będą soczyste i bardzo aromatyczne, wszyscy zjedzą je z przyjemnością.
Rybne kotlety mielone. Postne danie zachwyca smakiem
Składniki:
300 g filetów z dorsza
500 g ziemniaków
3 jajka
sól, pieprz
cebula
3 łyżki śmietany 18%
2-3 łyżki majonezu
natka pietruszki
łyżeczka soku z cytryny
mąka pszenna
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
Rybne kotlety na święta. W roli głównej dorsz i ziemniaki
Ziemniaki obierz i ugotuj, następnie odcedź, przeciśnij przez praskę i wystudź. Filety z dorsza zmiel w maszynce. Rybę przełóż do ziemniaków, wbij jedno jajko, dodaj posiekaną natkę pietruszki, startą na tarce cebulę, sok z cytryny, sól, pieprz.
Dodaj również śmietanę i majonez. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj z masy kotlety. Obtocz je kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Kotlety usmaż na rozgrzanym oleju.
Pomysł na równie proste i smaczne danie wigilijne? Galareta z karpia według przepisu Jakuba Kuronia. Do barszczu czerwonego zamiast uszek podaj kulebiak z ciasta drożdżowego z aromatycznym farszem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Które potrawy wigilijne można przygotować wcześniej? Z naszym harmonogramem ze wszystkim zdążysz
Delikatne racuchy z kaszy manny. 1 naturalny dodatek zwiększa ich puszystość
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama