Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety mielone na świątecznym stole? Nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczy zrobić je w odpowiedni sposób
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.12.2022 21:37

Kotlety mielone na świątecznym stole? Nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczy zrobić je w odpowiedni sposób

Kotlety mielone na świątecznym stole? Nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczy zrobić je w odpowiedni sposób
canva/ Yana Gayvoronskaya

Na Wigilię przyrządzasz głównie karpia, rybę w galarecie i śledzie w śmietanie? W tym roku postaw na wyśmienite kotlety mielone z dorsza. Kotlety z dodatkiem ziemniaków, cebuli i aromatycznych składników będą hitem na świątecznym stole. Poznaj przepis na rybne kotlety mielone na święta.

Wigilia i Boże Narodzenie zbliżają się wielkimi krokami. O ile 25 i 26 grudnia na naszych stołach królują dania z drobiu i wieprzowiny, tak kolacja wigilijna jest postna. Głównymi składnikami wszystkich potraw wigilijnych są ryby, warzywa i grzyby. Rybne kotlety mielone na święta są jednym z dań, które są proste w przygotowaniu i smakują fantastycznie.

Rybne kotlety mielone na święta są szybkim daniem, które zrobisz równie łatwo, jak tradycyjne kotlety z mięsa wieprzowego. Do przygotowania postnych kotletów możesz również wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, żeby żadne produkty spożywcze nie zmarnowały się w Twojej kuchni.

Rybne kotlety mielone na święta koniecznie dopraw sokiem z cytryny, majonezem i śmietaną. Nie zapomnij o solidnej porcji natki pietruszki i startej na tarce cebuli. Te składniki wzmocnią smak przygotowywanej potrawy. Kotlety po usmażeniu będą soczyste i bardzo aromatyczne, wszyscy zjedzą je z przyjemnością.

Rybne kotlety mielone. Postne danie zachwyca smakiem

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza

  • 500 g ziemniaków

  • 3 jajka

  • sól, pieprz

  • cebula

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 2-3 łyżki majonezu

  • natka pietruszki

  • łyżeczka soku z cytryny

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy do smażenia

Rybne kotlety na święta. W roli głównej dorsz i ziemniaki

Ziemniaki obierz i ugotuj, następnie odcedź, przeciśnij przez praskę i wystudź. Filety z dorsza zmiel w maszynce. Rybę przełóż do ziemniaków, wbij jedno jajko, dodaj posiekaną natkę pietruszki, startą na tarce cebulę, sok z cytryny, sól, pieprz.

Dodaj również śmietanę i majonez. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj z masy kotlety. Obtocz je kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Kotlety usmaż na rozgrzanym oleju.

Pomysł na równie proste i smaczne danie wigilijne? Galareta z karpia według przepisu Jakuba Kuronia. Do barszczu czerwonego zamiast uszek podaj kulebiak z ciasta drożdżowego z aromatycznym farszem.

kotlety rybne
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: