Najlepszy przepis na tatara bez mięsa
Tatar uchodzi za kultową potrawę, która często pojawia się na naszych stołach. W tradycyjnej odsłonie składa się ona głównie z mięsa. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go zupełnie inaczej.
Tatar w bezmięsnej odsłonie
Nie da się ukryć, że tatar jest jednym z tych dań, obok których ciężko przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby go z miłą chęcią. Wszystko przez wyjątkowe walory smakowe i kuszącą konsystencję dania .
Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na tatar od Karola Okrasy . Dziś sięgniemy po zupełnie inną recepturą. Ku zaskoczeniu wielu wielbicieli kulinariów tatar przygotujemy bez dodatku mięsa. Roślinna wersja jest wyjątkowo pyszna.
Roślinny tatar może wywołać konsternację u części smakoszy. Warto jednak zauważyć, że coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie lub całkowite zrezygnowanie z wyrobów mięsnych . Pobudki do podjęcia takich kroków mogą być różne.
Część osób wyklucza mięso ze swojego jadłospisu z chęci zatroszczenia się o nasze środowisko. Niektórzy wybierają dietę roślinną z powodów etycznych i próby ograniczenia cierpienia innych zwierząt. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, że nawet Bill Gates przekonuje do ograniczenia jedzenia mięsa . Rzecz jasna taka decyzja może być też pokierowana troską o zdrowie.
(Canva.com / Kamil Trynda)
Przepis na roślinny tatar zaskakuje prostotą
Bezmięsny tatar może przypaść do gustu nawet smakoszom, którzy nie uważają się za jaroszy. Jego walory pozostają na długo w pamięci . Przepis na roślinny tatar jest banalnie prosty. Co nam będzie potrzebne?
-
275 g roślinnego mięsa mielonego (dobrze sprawdza się to marki Next Level)
-
30 g koncentratu pomidorowego
-
30 ml soku z buraka
-
15 g musztardy francuskiej
-
10 g kaparów
-
4 grzyby marynowane
-
2 ogórki kiszone
-
szalotka
-
odrobina soli i pieprzu
-
oliwa
Wegańskie żółtko:
-
30 g wegańskiego majonezu
-
2 g kurkumy
Na początku zamiennik mięsa mielonego podsmażamy na oliwie. Rozdrabniamy go łyżeczką i wzbogacamy o koncentrat pomidorowy. Dodajemy także sok z buraka . Całość starannie mieszamy. Po kilku minutach roślinne mielone odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy już to nastąpi, zamiennik mięsa wzbogacamy o 15 ml oliwy, musztardę, sól i pieprz. Możemy także dodać odrobinę wędzonej papryki, która wyeksponuje mięsny smak . Wszystko ponownie mieszamy. Tatar układamy na talerzu. Obok niego kładziemy pokrojoną w kostkę szalotkę i ogórki kiszone. Całość ozdabiamy również posiekanymi kaparami i grzybami.
Tatar nie może obejść się bez żółtka. Możemy oczywiście dać to pozyskane z jajka. Jednak w prosty sposób możemy przygotować wegański zamiennik. Wystarczy zmieszać ze sobą wegański majonez i kurkumę. Gdy już się połączą, będą idealnie imitowały żółtko. Taką mieszankę najlepiej umieścić we wgłębieniu w naszym tatarze .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuchnia Lidla