Smakosze.pl Przepisy Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami, czyli klasyka w nowym wydaniu
pixabay.com

Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami, czyli klasyka w nowym wydaniu

25 marca 2022
Autor tekstu: Martyna Kucharczyk

Prawdziwy tatar

Niektórzy mają zwyczaj twierdzić, że tatar to potrawa polskiego pochodzenia. Nie jest to do końca prawda. Chociaż obecnie należy ona do tradycyjnych potraw w naszym kraju, to jednak jest znana też w wielu innych miejscach. Niezależnie od tego, zawsze za podstawę tatara uważa się mięso wołowe. Różnie podchodzi się jednak do jego przyprawiania. We Francji tatar mielimy i przyprawiamy ostrymi sosami. Często podawany jest razem z ziemniakami. W Belgii nazywa się go fillet americanne a w Danii tatarmad. Zatem zarówno we wschodniej, jak i zachodniej kulturze jest bardzo lubiany.

W Polsce prawdziwy tatar nigdy nie jest mielony i przygotowuje się go z polędwicy. Jest to bardzo delikatne i świeże mięso, a jego smak można wyczuć w każdym kęsie. Niektórzy przygotowują befsztyk z ligawy, aczkolwiek bywa on twarda oraz przerośnięta. Ze względu na to najlepszym mięsem jest właśnie polędwica. Tradycyjny tatar siekany jest ostrym nożem i delikatnie przyprawiany solą oraz pieprzem. Nie należy przesadzić z ilością przypraw, ponieważ to mięso jest głównym składnikiem. Ważne jest również oczywiście żółto z jajka. Dodatkowo oprawiamy całość cebulką i ogórkami kiszony lub marynowanymi grzybkami. Niektórzy lubią też dodać do tatara kapary. Popularny jest też dodatek w postaci oliwek.

Poniższy przepis jednak trochę różni się od tradycyjnego polskiego tatara, bowiem robimy go ze śledzia. W żaden sposób nie odejmuje mu to walorów smakowych. Niewątpliwie przypadnie wam do gustu. Niektórym osobom może spodobać się nawet bardziej niż zwyczajny tatar, ponieważ nie wszyscy lubią mięso wołowe. Tatar ze śledzia ma delikatniejszy smak i jest łatwiejszy w przygotowaniu.

Przepis na tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami

Proponowany przez nas tatar ze śledzia to pyszna i oryginalna przekąska. Ma ciekawy i wyrazisty smak, a także jest prosty do przygotowania. To wspaniała alternatywa dla zwykłego, tradycyjnego tatara. Prawdopodobnie nawet osoba, która nie lubi śledzi, po tym przepisie niewątpliwie się do nich przekona.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety śledziowe w słonej zalewie

  • 4 łyżki octu winnego lub spirytusowego

  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju

  • 1 czerwona cebula

  • pół pęczka natki pietruszki

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  • 1 łyżeczka maggi lub sosu worcestershire

Sposób przygotowania:

Najpierw filety śledziowe dokładnie płuczemy i wkładamy do miski pełnej zimnej wody. Odstawiamy je na godzinę, a później powtarzamy czynność i czekamy jeszcze około 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz zalewamy je wodą i czekamy 15 minut. Robimy to w celu wypłukania nadmiaru soli. Po tym czasie śledzie powinny być już gotowe do osuszenie i pokrojenia na kawałki. Możemy także użyć śledzi już wypłukanych, sprzedawanych w zalewie z oleju. Wtedy możemy je od razu przygotowywać. Później wkładamy śledzie do miski i zalewamy octem. Znów zostawiamy je na jakieś 30 minut.

Kolejnym krokiem jest posiekanie ryby wraz z suszonymi pomidorami, cebulą oraz listkami natki pietruszki. Kiedy wszystko będzie już drobno pokrojone, wkładamy składniki do miski z octem. Dolewamy połowę oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach i doprawiamy całość zmielonym pieprzem oraz maggi lub sosem worcestershire. Dokładnie mieszamy i przekładamy do czystej salaterki.

Polecamy tatar z łososiem podawać razem z pieczywem lub grzankami. Ciekawie również smakuje podany na plasterku jabłka, skropionym sokiem z cytryny. Niezależnie w jakiej formie go zjemy, przystawka ta na pewno przypadnie wszystkim do gustu.

Smacznego!

Obserwuj nas w
autor
Martyna Kucharczyk

Redaktor Martyna Kucharczyk

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy