Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pierogi z tym farszem nie mają sobie równych. Hitowy przepis siostry Anastazji
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 27.04.2025 22:00

Pierogi z tym farszem nie mają sobie równych. Hitowy przepis siostry Anastazji

Pyszne pierogi od Siostry Anastazji
Fot. Facebook/Siostra Anastazja, Canva/MagMos

Siostra Anastazja już nie raz udowodniła, że jej przepisy są warte uwagi. Tym razem postanowiła podzielić się pomysłem na przepyszne pierogi, jednak z dodatkiem tajemniczego składnika oraz z obłędnym, niecodziennym farszem. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. 

Pierogi tradycyjnym przysmakiem Polaków

Pierogi to przepyszne, tradycyjne polskie danie. Są one przygotowywane od pokoleń, na wiele różnych sposobów i na wiele różnych smaków. Kluczowe jest odpowiednie przygotowanie ciasta i pysznego farszy. Połączenie tych dwóch składników finalnie stworzy fantastyczny rarytas, którego smak i aromat zachwyca od bardzo dawna. 

Pierogi mogą być zarówno na słodko, jak i na słono. W Polsce bardziej powszechna jest ta druga opcja. W Święta Bożego Narodzenia na stołach królują pierogi z kapustą i grzybami. Z kolei na co dzień Polacy przygotowują je np. z mięsem, z serem i ziemniakami lub tak jak wspomnieliśmy, czyli na słodko, choćby z truskawkami lub jagodami. 

Siostra Anastazja ma natomiast innymi pomysł na to danie. Ciasto na pierogi wzbogaca parzonym mlekiem, natomiast ich farsz składa się z twarogu i kapusty. Takie połączenie finalnie sprawia, że smakołyki wychodzą mięciutkie i delikatne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na pierogi. 

Pyszne ugotowane pierogi
Fot. Canva/ma-k
To najgorsza herbata, powoduje tycie i sprzyja cukrzycy. Polacy piją na potęgę

Pierogi Siostry Anastazji

Przepisy Siostry Anastazji zachwycają swoją kreatywnością i finalnym smakiem. Do przygotowania takich pierogów będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki gorącego mleka
  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • pół główki średniej kapusty białej
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
  • masło klarowane

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pierogi z kapustą od Siostry Anastazji?

Takie pierogi to z pewnością szansa na poznanie nowych smaków. W pierwszej kolejności przygotujemy farsz. Poszatkowaną w drobne paski kapustę gotujemy w wodzie z dodatkiem soli do momentu, aż zrobi się miękka. 

W międzyczasie na maśle klarowanym podsmażamy do zeszklenia drobno posiekaną cebulę. Kiedy kapusta będzie ugotowana, odcedzamy ją i mieszamy z przesmażoną cebulką, po czym odstawiamy taką mieszankę do przestygnięcia. Po tym czasie dodajemy twaróg i dokładnie całość mieszamy. Farsz doprawiamy solą oraz pieprzem i wstawiamy do lodówki. 

Bierzemy się za ciasto. Przygotowujemy stolnicę, na którą przesiewamy mąkę. Całość możemy też zrobić w dużej misce. Następnie robimy w niej wgłębienie, dodajemy sól i wlewamy gorące mleko. Dzięki temu ciasto będzie delikatne i miękkie

Całość mieszamy szybkim tempem za pomocą drewnianej łyżki. Po krótkim czasie wbijamy jajko i wlewamy wodę. Ciasto dokładnie i starannie wyrabiamy do momentu, aż uzyskamy gładką masę.

Uzyskane ciasto możemy podzielić na trzy części, jedną z nich wałkujemy na cienki placek. Pozostałe przekładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. 

Surowe pierogi przed ugotowaniem
Fot. Canva/Kaboompics.com

Dzięki temu zabiegowi ciasto nie obeschnie. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe kółka, możemy to zrobić za pomocą szklanki. Umieszczamy na nich porcję farszu i starannie sklejamy brzegi, tworząc charakterystyczne pierogi

Wrzucamy je do gotującej się osolonej wody i gotujemy je przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię, po czym przekładamy je na talerz. Tak przygotowane pierogi możemy okrasić cebulką lub boczkiem. 

Sprawdź przepis na pyszną jajecznicę ze szparagami. Zobacz, jaki jest najważniejszy termin dla pomidorów

Pyszne pierogi okraszone boczkiem
Fot. Canva/Valeria Boltneva