Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na tę zupę czekam przez cały rok. To mistrzostwo smaku
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 24.04.2025 18:38

Na tę zupę czekam przez cały rok. To mistrzostwo smaku

zupa z botwinki
Fot. Shutterstock

Właśnie rozpoczął się sezon na botwinkę. Pojawienie się tego warzywa na straganach może oznaczać tylko jedno – na najbliższym obiedzie pojawi się zupa z botwinki. Poznaj nieskomplikowany przepis i ugotuj ten przysmak nawet dzisiaj. 

Czas na botwinkę

Przełom kwietnia i maja jest doskonałym czasem dla kuchni. Na lokalnych targowiskach i w dobrze zaopatrzonych warzywnikach pojawiają się pierwsze, dostępne tylko w sezonie warzywa, a w późniejszym czasie również owoce. Jednym z produktów, które występuje od połowy kwietnia, jest botwinka. Młode liście i korzenie buraka smakują wtedy nieziemsko i kulinarnym grzechem byłoby nie dodanie ich do wiosennego jadłospisu.

Szczególnie że istnieje cała masa dań przygotowywanych z tego składnika. Jedno z nich zasługuje na szczególną uwagę, bo jest nią zupa. Jej smak jest naprawdę fantastyczny, a przy tym jest lekka, co z pewnością sprawdzi się podczas gorących dni, które nadejdą lada moment. Sposób przygotowania zupy, zdradzamy w dalszej części tekstu. 

botwinka 2.jpg
Fot. Canva
Książulo nie wytrzymał. “Przepraszam bardzo za słownictwo. Jestem w szoku”

Nie tylko botwinka

Zupa składa się praktycznie z samych warzyw. Oprócz botwinki potrzebna będzie także marchew, pietruszka i to zarówno w postaci korzenia, jak i naci. Niezbędny będzie również bulion, który można przygotować samemu lub skorzystać z gotowego rozwiązania. O pozostałych produktach i proporcjach dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 ½ l bulionu
  • 250 ml śmietany 12%
  • ½ cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pęczek koperku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • pieprz
  • sól
botwinka 3.jpg
Fot. Canva

Przepis na botwinkę

Zanim przystąpisz do gotowania, przygotuj warzywa. Marchew, pietruszkę oraz buraczki botwinki obierz, umyj i pokrój w małą kostkę. Przełóż je do miski i zmiksuj za pomocą blendera. Do garnka wlej bulion i zagotuj go. Kiedy będzie się gotował, dodaj warzywa. Całość gotuj przez około 10 minut. 

Botwinkę umyj, a następnie drobno posiekaj. Liście podsmaż na maśle. Kiedy staną się miękkie, przypraw pieprzem, solą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i wymieszaj. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj do garnka. Wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika przez kilka minut. 

Na koniec dodaj sok wyciśnięty z połówki cytryny, śmietanę, a w razie potrzeby także pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Zupę z botwinki podawaj z drobno posiekana natką pietruszki. Pasującymi dodatkami są także ugotowane na twardo jajka oraz ziemniaki.

Wypróbuj także polecony przez nas przepis na zapiekankę z brokułami. Dowiedz się, jaki rodzaj mięsa jest najlepszy na kotlety mielone.

zupa bot.jpg
Fot. Canva