Na tę zupę czekam przez cały rok. To mistrzostwo smaku

Właśnie rozpoczął się sezon na botwinkę. Pojawienie się tego warzywa na straganach może oznaczać tylko jedno – na najbliższym obiedzie pojawi się zupa z botwinki. Poznaj nieskomplikowany przepis i ugotuj ten przysmak nawet dzisiaj.
Czas na botwinkę
Przełom kwietnia i maja jest doskonałym czasem dla kuchni. Na lokalnych targowiskach i w dobrze zaopatrzonych warzywnikach pojawiają się pierwsze, dostępne tylko w sezonie warzywa, a w późniejszym czasie również owoce. Jednym z produktów, które występuje od połowy kwietnia, jest botwinka. Młode liście i korzenie buraka smakują wtedy nieziemsko i kulinarnym grzechem byłoby nie dodanie ich do wiosennego jadłospisu.
Szczególnie że istnieje cała masa dań przygotowywanych z tego składnika. Jedno z nich zasługuje na szczególną uwagę, bo jest nią zupa. Jej smak jest naprawdę fantastyczny, a przy tym jest lekka, co z pewnością sprawdzi się podczas gorących dni, które nadejdą lada moment. Sposób przygotowania zupy, zdradzamy w dalszej części tekstu.

Nie tylko botwinka
Zupa składa się praktycznie z samych warzyw. Oprócz botwinki potrzebna będzie także marchew, pietruszka i to zarówno w postaci korzenia, jak i naci. Niezbędny będzie również bulion, który można przygotować samemu lub skorzystać z gotowego rozwiązania. O pozostałych produktach i proporcjach dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 2 pęczki botwinki z buraczkami
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 ½ l bulionu
- 250 ml śmietany 12%
- ½ cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 pęczek koperku
- 1 łyżka klarowanego masła
- pieprz
- sól

Przepis na botwinkę
Zanim przystąpisz do gotowania, przygotuj warzywa. Marchew, pietruszkę oraz buraczki botwinki obierz, umyj i pokrój w małą kostkę. Przełóż je do miski i zmiksuj za pomocą blendera. Do garnka wlej bulion i zagotuj go. Kiedy będzie się gotował, dodaj warzywa. Całość gotuj przez około 10 minut.
Botwinkę umyj, a następnie drobno posiekaj. Liście podsmaż na maśle. Kiedy staną się miękkie, przypraw pieprzem, solą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i wymieszaj. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj do garnka. Wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika przez kilka minut.
Na koniec dodaj sok wyciśnięty z połówki cytryny, śmietanę, a w razie potrzeby także pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Zupę z botwinki podawaj z drobno posiekana natką pietruszki. Pasującymi dodatkami są także ugotowane na twardo jajka oraz ziemniaki.
Wypróbuj także polecony przez nas przepis na zapiekankę z brokułami. Dowiedz się, jaki rodzaj mięsa jest najlepszy na kotlety mielone.






































