Smakosze.pl Przepisy Te kotlety robię bez grama mięsa. W sam raz na obiad w piątek
Fot. Canva/robert6666

Te kotlety robię bez grama mięsa. W sam raz na obiad w piątek

4 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie jadasz mięsa w piątek? Nie ma żadnego problemu. Poznaj ten przepis i przygotuj obiad bez mięsa, który zachwyci całą rodzinę. Czytaj dalej, a poznasz przepis i nie uwierzysz, z czego przygotujesz to znakomite danie.

Idealny obiad na piątek

Piątki to dla wielu osób dzień, w którym nie spożywają mięsa. Okazuje się, że można przygotować obiad na piątek, który będzie smakować największym mięsożercom. Przepisów jest całkiem sporo, ale to te kotlety trafią w gusta każdego.

Choć swoim wyglądem przypominają tradycyjne mielone , w ogóle nie zawierają mięsa. Smak kotletów sprawia, że mięso okaże się zbędnym dodatkiem. Dlatego koniecznie dowiedz się, jak przygotować kotlety i zaskocz domowników. Będą prosili, abyś robiła je znacznie częściej.

ryż.jpg
Fot. Canva/Rmcarvahlo
Cała patelnia grzybów poszła do kosza. Nie popełnij mojego błędu

Obiad bez mięsa z kilku składników

Z przepisu umieszczonego poniżej przygotujesz kotlety warzywne. Zanim dowiesz się, jak je zrobić, musisz dowiedzieć się, jakie produkty są niezbędne. Głównym składnikiem jest przede wszystkim marchewka, ale też ryż. Aby takie połączenie było smaczne, niezbędne są także inne składniki. Dzięki nim kotlety będą smakowały doskonale. Niezbędne produkty znajdziesz na liście poniżej. Żadnego z nich nie pomijaj, a obiad bez mięsa będzie bardzo smaczny.

Składniki:

  • 150 g ryżu
  • 500 g marchewki
  • 1 jajko
  • 2 bułki tartej
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki masła
  • woda
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na warzywne kotlety

Przygotowanie kotletów rozpocznij od ugotowania ryżu według instrukcji na opakowaniu. Pozostaw go do wystygnięcia, a następnie przełóż do miski. Cebulę drobno posiekaj w kostkę i przesyp ją do ryżu. Wsyp bułkę tartą oraz wbij jajko.

Marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przełóż ją do garnka, zalej woda i gotuj do miękkości. Kiedy będzie gotowa, odcedź ją, a następnie zblenduj warzywo na jednolitą masę. Dodaj masło i wsyp pieprze, sól. Wymieszaj składniki.

Pulpę z marchewki przełóż do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszaj je, tworząc jednolitą masę. Uformuj z niej małe kotlety. Na patelni rozgrzej olej, ułóż na niej kotlety. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumieniania na brązowy kolor. Gotowe kotlety podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.

kotlety marchewkowe.jpg
Fot. Canva/robert6666
Zaczęło się od rana w Biedronce. Makarony za darmo, masło i uwielbiane mięso za bezcen
Kiszona kapusta wyjdzie przepyszna, trzymaj się 1 żelaznej zasady
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy