Smakosze.pl Przepisy Te kotlety wolę nawet od schabowych i mielonych. Nie uwierzysz z czego są zrobione
Fot. YouTube/Gesunde-Rezepte

Te kotlety wolę nawet od schabowych i mielonych. Nie uwierzysz z czego są zrobione

19 stycznia 2025

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez kotletów. Teraz można przyrządzić je w prosty sposób z popularnego warzywa. Chrupiące i złociste kotlety z selera wyjdą, że palce lizać. Podasz je z ze znakomitym sosem, który po prostu zachwyca.

Kotlety lepsze od mielonych i schabowych

Lubisz kotlety ? U mnie w domu są niezwykle popularnym daniem . Przeważnie przyrządzałam kotlety schabowe i mielone. Danie szybko znikało z talerzy. Jednak odkąd poznałam przepis na kotlety z selera, często z niego korzystam . Potrawa wychodzi chrupiąca i złocista . Kotlety z selera robię z dodatkiem ziemniaków.

Panierowane w panko są wyjątkowo chrupiące. Z kilku składników można zrobić danie, które nie zawiera ani grama mięsa . Jest za to bardzo smaczne i każdy chętnie zje takie kotlety na obiad bez mięsa. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Zdrowe Przepisy. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

kotlety
Fot. YouTube/Gesunde-Rezepte
Pokroił kapustę pekińską i zrobił najlepszą surówkę na świecie. Smaczniej i prościej się już nie da

Jak zrobić kotlety z selera?

Składniki:

  • ¾ kg selera
  • ¾ kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g bułki tartej panko
  • olej do smażenia
  • sól
  • szczypiorek
  • 1 łyżka margaryny
  • 200 ml mleka sojowego
  • 3 łyżki chrzanu
  • bulion warzywny

Przygotowanie kotletów z selera zacznij od obrania warzywa, pokrojenia go w kostkę oraz w plastry. Kostkę gotuj w osolonej wodzie przez ok. 7 minut. Ugotuj też ziemniaki i odstaw je, by przestygły. Zajmij się przyrządzeniem sosu. Na patelni rozpuść margarynę, dołóż ugotowany seler i duś 4 minuty. Pamiętaj w tym czasie o mieszaniu.

Dodaj chrzan, mleko sojowe i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie zawartość patelni zblenduj. Masę z selera rozcieńcz bulionem warzywnym. Teraz przygotuj panierkę, w której będziesz panierować plastry selera. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp do miski z odmierzoną wodą . Składniki dokładnie wymieszaj.

Kotlety dla każdego smakosza

Teraz plastry selera panieruje w przygotowanym cieście i bułce tartej panko. Kotlety smaż na złoty kolor. Danie wychodzi bardzo smaczne i chrupiące. W środku kotlety z selera są delikatne i mięciutkie . Będą idealne na rodzinny posiłek. Taki obiad bez mięsa jest wart wypróbowania.

Kotlety z selera podawaj posypane szczypiorkiem i z przygotowanym wcześniej sosem. Z tą prostą potrawą poradzi sobie każdy w kuchni . Kotlety z selera będą smakować całej rodzinie. Szybko znikną ze stołu. Pisaliśmy o pstrągu łososiowym, którego teraz można kupić w dobrej cenie. Polecaliśmy przepis na kotlety mielone z ryżem .

kotlety
Fot. YouTube/Gesunde-Rezepte
Polacy wciąż ją kupują, a to najgorsza kawa. Omijaj szerokim łukiem
Wsyp do wody, wymieszaj i włóż do niej owoce. Tak pozbędziesz się pestycydów z cytryn lub mandarynek
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy