Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne gołąbki, żadne mielone. Dzieci co tydzień proszą mnie o ten obiad
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.01.2025 18:39

Żadne gołąbki, żadne mielone. Dzieci co tydzień proszą mnie o ten obiad

Kotlet gołąbek
Fot. Anna Zyśk

Takie kotleciki z ryżem są świetną alternatywą dla gołąbków, jeśli nie mamy czasu lub ochoty, by je przygotowywać. Są zdecydowani bardziej czyste i szybkie w przygotowaniu. W smaku jednak – równie pyszne.

„Oszukane” gołąbki

Jest kilka sposobów, by zachować charakter gołąbków bez zabawy w zawijanie ich. Jednym z najciekawszych dzieli się z nami Anna Zyśk, autorka profilu jedz.pysznie na Instagramie. Jej kotlety w kapuścianym sosie to świetny pomysł na obiad.

Tak podane mięso ma mnóstwo przewag nad innymi daniami. O łatwości przygotowania w stosunku do gołąbków już wspomnieliśmy. Warto jednak dodać coś o zdrowiu. W końcu kotlety te są tak pyszne jak smażone, ale mają gotowaną postać. To oznacza, że niektóre substancje wytrącające się w mięsie pod wpływem smażenia nie są tu naszym problemem.

Z banana i drożdży robię prawdziwą magię. Po ten przepis sięgam co piątek

Kotlety z ryżem na obiad

Kotlety takie duszą się w garnku w warzywnym sosie, który w międzyczasie mocno się redukuje. Dlatego lepiej potraktować je jak typowe mięso obiadowe i podać z ulubionymi dodatkami. Danie jest bogate w zdrowe, duszone warzywa, potrzebuje jednak nieco więcej jakiegoś składnika skrobiowego, jak ziemniaki czy makaron.

Składniki

  • 80 g ryżu
  • 800 g ulubionego mięsa mielonego
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 500 g kapusty
  • 50 g marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli
  • 10 ml oleju
  • Sól i pieprz

Gołąbki bez zawijania

Krok 1. Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę kroimy drobno, kapustę szatkujemy.

krojenie cebuli

Krok 2. Cebulę smażymy do zeszklenia, dodajemy marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy. Następnie do rondelka wrzucamy kapustę i zalewamy przecierem.

zalewanie passatą

Krok 3. Kiedy warzywa się gotują, w osobnej misce mieszamy mięso z ugotowanym ryżem i wybranymi przyprawami.

mieszanie masy mięsnej

Krok 4. Z mięsnej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy je w sosie. Zalewamy wodą na tyle, by przykryła mięso.

duszenie kotletów

Krok 5. Gotujemy kotlety pod przykryciem przez ok. 30 minut. W połowie gotowania delikatnie odwracamy je na drugą stronę.

obracanie kotletów

Krok 6. Kotlety podajemy z warzywami i wybranymi dodatkami.

obiad na talerzu