Żadne gołąbki, żadne mielone. Dzieci co tydzień proszą mnie o ten obiad
Takie kotleciki z ryżem są świetną alternatywą dla gołąbków, jeśli nie mamy czasu lub ochoty, by je przygotowywać. Są zdecydowani bardziej czyste i szybkie w przygotowaniu. W smaku jednak – równie pyszne.
„Oszukane” gołąbki
Jest kilka sposobów, by zachować charakter gołąbków bez zabawy w zawijanie ich. Jednym z najciekawszych dzieli się z nami Anna Zyśk, autorka profilu jedz.pysznie na Instagramie. Jej kotlety w kapuścianym sosie to świetny pomysł na obiad.
Tak podane mięso ma mnóstwo przewag nad innymi daniami. O łatwości przygotowania w stosunku do gołąbków już wspomnieliśmy. Warto jednak dodać coś o zdrowiu. W końcu kotlety te są tak pyszne jak smażone, ale mają gotowaną postać. To oznacza, że niektóre substancje wytrącające się w mięsie pod wpływem smażenia nie są tu naszym problemem.
Z banana i drożdży robię prawdziwą magię. Po ten przepis sięgam co piątekKotlety z ryżem na obiad
Kotlety takie duszą się w garnku w warzywnym sosie, który w międzyczasie mocno się redukuje. Dlatego lepiej potraktować je jak typowe mięso obiadowe i podać z ulubionymi dodatkami. Danie jest bogate w zdrowe, duszone warzywa, potrzebuje jednak nieco więcej jakiegoś składnika skrobiowego, jak ziemniaki czy makaron.
Składniki
- 80 g ryżu
- 800 g ulubionego mięsa mielonego
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 500 g kapusty
- 50 g marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g cebuli
- 10 ml oleju
- Sól i pieprz
Gołąbki bez zawijania
Krok 1. Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę kroimy drobno, kapustę szatkujemy.
Krok 2. Cebulę smażymy do zeszklenia, dodajemy marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy. Następnie do rondelka wrzucamy kapustę i zalewamy przecierem.
Krok 3. Kiedy warzywa się gotują, w osobnej misce mieszamy mięso z ugotowanym ryżem i wybranymi przyprawami.
Krok 4. Z mięsnej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy je w sosie. Zalewamy wodą na tyle, by przykryła mięso.
Krok 5. Gotujemy kotlety pod przykryciem przez ok. 30 minut. W połowie gotowania delikatnie odwracamy je na drugą stronę.
Krok 6. Kotlety podajemy z warzywami i wybranymi dodatkami.