Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki po żydowsku są hitem w moim domu. Farsz nie ma sobie równych
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 19.01.2025 12:59

Gołąbki po żydowsku są hitem w moim domu. Farsz nie ma sobie równych

Gołąbki zawijane
Fot. Canva/CherriesJD

Gołąbki to z pewnością danie, które wymaga poświęcenia większej ilości czasu. Ale warto, bo efekt jest zawsze niesamowity. Ponadto jeśli dołożymy do tego pyszny sos pomidorowy oraz idealnie ugotowane ziemniaczki, to doprowadzimy nasze kubki smakowe do szaleństwa. Ciekawą odskocznią mogą być natomiast troszkę inaczej zrobione gołąbki, które z pewnością również zyskają sympatię. Koniecznie sprawdź jak je zrobić.

Gołąbki po żydowsku

Gołąbki po żydowsku to z pewnością nietypowe danie, które odbiega trochę od tych tradycyjnych, które wszyscy znamy. Przede wszystkim chodzi o doprawienie farszu i oczywiście sos, który w przypadku tej potrawy jest słodko-kwaśny pomidorowy. Z połączenia takich smaków, odpowiednio doprawionego farszu, a także starannie przygotowanego sosu powstają gołąbki z wołowiną, czyli tak zwane gołąbki po żydowsku, które idealnie nadają się na obiad.

Gołąbki w sosie podane na talerzu
Fot. Shutterstock/Jacek Chabraszewski
Te diety są niebezpieczne dla zdrowia. Dietetyk ostrzega: „Skracają życie”

Nietypowy pomysł na gołąbki

Zrobienie takich gołąbków to na pewno miła odmiana od tych tradycyjnych. A przecież warto próbować nowych rzeczy i przy tym miło się zaskoczyć. Do przygotowania takiego dania potrzebujemy następujących składników

Składniki na gołąbki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko 
  • 50 g bułki tartej
  • 95 g białego ryżu
  • 155 g startej marchwi
  • 1 cebula
  • 1 ząbek
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 główka białej kapusty
  • sól 
  • pieprz

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 duża cebula 
  • 60 ml czerwonego wina 
  • 3x400 g pomidorów z puszki, posiekanych 
  • 225 g puree z pomidorów
  • 60 g rodzynek
  • 60 g brązowego cukru
  • 6 twardych biszkoptów imbirowych, pokruszonych 
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić gołąbki po żydowsku?

Zaczynamy od zagotowania w dużym garnku 4 litrów osolonej wody. W międzyczasie mieszamy ze sobą mięso, jajko, bułkę tartą, marchew, cebulę, czosnek, natkę pietruszki oraz oregano. Doprawiamy całość solą i pieprzem

W kolejnym kroku usuwamy głąb z kapusty, a następnie wkładamy ją do gotującej się wody korzeniem do dołu. Gotujemy przez 5-10 minut aż zewnętrzne liście zmiękną. Po tym czasie usuwamy zmiękłe liście, kontynuując gotowanie, aż będą gotowe kolejne warstwy. Z przygotowanych liści wycinamy dolne, twarde części łodyg. Układamy każdy liść tak, aby wykrojoną częścią były skierowane do siebie, a wklęsła strona znajdowała się na górze, tworząc rodzaj miseczki. Na środkowej części każdego liścia umieszczamy 1/4 szklanki mięsnego farszu. Następnie zawijamy nasze gołąbki. Pozostałe liście siekamy.

Bierzemy się za nasz sos. W pierwszej kolejności rozgrzewamy olej lub oliwę w dużym rondlu. Następnie dodajemy posiekaną kapustę i cebulę i smażymy przez około 10 minut. W kolejnym kroku wlewamy wino, a następnie dodajemy pomidory, puree z pomidorów, rodzynki, cukier, pokruszone biszkopty imbirowe. Wszystko przyprawiamy. Dodajemy również sok z cytryny oraz jedną szklankę wody. Całość doprowadzamy do zagotowania i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Gdy sos będzie gotowy, delikatnie umieszczamy w nim gołąbki. Zmniejszamy ogień i całość dusimy przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Gołąbki po żydowsku możemy podawać z ziemniakami.

Gołąbki w sosie z natką pietruszki
Fot. Canva

Sprawdź przepis Pani Heni na pierogi z mięsem. Zobacz, jakie zastosowania ma liść laurowy.