Gołąbki po żydowsku są hitem w moim domu. Farsz nie ma sobie równych
Gołąbki to z pewnością danie, które wymaga poświęcenia większej ilości czasu. Ale warto, bo efekt jest zawsze niesamowity. Ponadto jeśli dołożymy do tego pyszny sos pomidorowy oraz idealnie ugotowane ziemniaczki, to doprowadzimy nasze kubki smakowe do szaleństwa. Ciekawą odskocznią mogą być natomiast troszkę inaczej zrobione gołąbki, które z pewnością również zyskają sympatię. Koniecznie sprawdź jak je zrobić.
Gołąbki po żydowsku
Gołąbki po żydowsku to z pewnością nietypowe danie, które odbiega trochę od tych tradycyjnych, które wszyscy znamy. Przede wszystkim chodzi o doprawienie farszu i oczywiście sos, który w przypadku tej potrawy jest słodko-kwaśny pomidorowy. Z połączenia takich smaków, odpowiednio doprawionego farszu, a także starannie przygotowanego sosu powstają gołąbki z wołowiną, czyli tak zwane gołąbki po żydowsku, które idealnie nadają się na obiad.
Te diety są niebezpieczne dla zdrowia. Dietetyk ostrzega: „Skracają życie”Nietypowy pomysł na gołąbki
Zrobienie takich gołąbków to na pewno miła odmiana od tych tradycyjnych. A przecież warto próbować nowych rzeczy i przy tym miło się zaskoczyć. Do przygotowania takiego dania potrzebujemy następujących składników.
Składniki na gołąbki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 50 g bułki tartej
- 95 g białego ryżu
- 155 g startej marchwi
- 1 cebula
- 1 ząbek
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 główka białej kapusty
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 duża cebula
- 60 ml czerwonego wina
- 3x400 g pomidorów z puszki, posiekanych
- 225 g puree z pomidorów
- 60 g rodzynek
- 60 g brązowego cukru
- 6 twardych biszkoptów imbirowych, pokruszonych
- 2 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić gołąbki po żydowsku?
Zaczynamy od zagotowania w dużym garnku 4 litrów osolonej wody. W międzyczasie mieszamy ze sobą mięso, jajko, bułkę tartą, marchew, cebulę, czosnek, natkę pietruszki oraz oregano. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
W kolejnym kroku usuwamy głąb z kapusty, a następnie wkładamy ją do gotującej się wody korzeniem do dołu. Gotujemy przez 5-10 minut aż zewnętrzne liście zmiękną. Po tym czasie usuwamy zmiękłe liście, kontynuując gotowanie, aż będą gotowe kolejne warstwy. Z przygotowanych liści wycinamy dolne, twarde części łodyg. Układamy każdy liść tak, aby wykrojoną częścią były skierowane do siebie, a wklęsła strona znajdowała się na górze, tworząc rodzaj miseczki. Na środkowej części każdego liścia umieszczamy 1/4 szklanki mięsnego farszu. Następnie zawijamy nasze gołąbki. Pozostałe liście siekamy.
Bierzemy się za nasz sos. W pierwszej kolejności rozgrzewamy olej lub oliwę w dużym rondlu. Następnie dodajemy posiekaną kapustę i cebulę i smażymy przez około 10 minut. W kolejnym kroku wlewamy wino, a następnie dodajemy pomidory, puree z pomidorów, rodzynki, cukier, pokruszone biszkopty imbirowe. Wszystko przyprawiamy. Dodajemy również sok z cytryny oraz jedną szklankę wody. Całość doprowadzamy do zagotowania i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gdy sos będzie gotowy, delikatnie umieszczamy w nim gołąbki. Zmniejszamy ogień i całość dusimy przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Gołąbki po żydowsku możemy podawać z ziemniakami.
Sprawdź przepis Pani Heni na pierogi z mięsem. Zobacz, jakie zastosowania ma liść laurowy.