Smakuje jak łosoś i jest równie zdrowa. Popularny sklep sprzedaje tę rybę za grosze
Jest smaczna, zdrowa, a przy tym niezwykle uniwersalna jako produkt kulinarny. Troć wędrowna, znana dziś pod jeszcze bardziej szumnym pseudonimem, jest też znacznie tańsza od łososia. Zwłaszcza kiedy można upolować ją w promocji, jak teraz.
Alternatywa dla łososia
Łosoś jest gatunkiem inwazyjnym w naszej sztuce kulinarnej. Zjawił się w blasku chwały jako kapitalistyczny następca mintajów i morszczuków, w pierwszej rundzie znokautował chińską pangę i zapanował na naszych stołach. Dziś często kiedy myślimy „ryba”, mówimy „łosoś”, przynajmniej jeśli chodzi o rybę do pieczenia.
Jednak tani łosoś pochodzi, jak się dziś szumnie mówi, z akwakultury, a te oceaniczne są naprawdę drogie. Szukamy więc alternatyw, by nie pozbywać się ryb z naszej diety. W końcu są źródłem wielu składników odżywczych, których skądinąd trudno nam sobie dostarczyć.
Żadne gołąbki, żadne mielone. Dzieci co tydzień proszą mnie o ten obiadPstrąg łososiowy, czyli troć
Tu na arenę wchodzi pstrąg łososiowy i od razu pretenduje do tytułu mistrza. Ryba ta, znana też jako pstrąg tęczowy, była wcześniej określana nazwą troć wędrowna. Jego mięso rzeczywiście podobne jest do łososia, dlatego nietrudno wiedzieć, jak najlepiej go przyrządzić.
A przyrządzić z pewnością warto ze względu nie tylko na smak i strukturę mięsa, lecz także właściwości odżywcze. Pstrąg łososiowy to dobre źródło potasu i wapnia, a także witamin B12, D, E i K. Zawiera też oczywiście dużo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pstrąg tęczowy dobry w diecie
To dlatego dietetycy tak namawiają na, żebyśmy jedli więcej ryb. I chociaż troć wędrowna, czyli pstrąg tęczowy zawiera niektórych składników nieco mniej niż jego sławny krewniak, być może cena sprawi, że ostatecznie będziemy przyswajać ich więcej. Zwłaszcza teraz, kiedy w Lidlu filet ze skórą kosztuje 40 zł bez grosza za kilogram, czyli o wiele taniej niż zwykłe 57 zł z okładem. Promocja obowiązuje do soboty 18 stycznia klientów korzystających z aplikacji Lidla.
Tym, którzy jeszcze się wahają, podpowiadamy prosty przepis na przygotowanie takiego pstrąga. Wystarczy naciąć skórę w kilku miejscach i wypełnić nacięcia masłem czosnkowym. Następnie posolić i popieprzyć rybę, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, przykryć natką pietruszki i plasterkami cytryny i wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podobnie przygotowany jest łosoś na kanale Kuchnia Marzeny i Jarka, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu.
Wypróbuj też przepis na warzywa pieczone w rękawie i poznaj najlepszy tłuszcz do smażenia.