Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokroił kapustę pekińską i zrobił najlepszą surówkę na świecie. Smaczniej i prościej się już nie da
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.01.2025 18:10

Pokroił kapustę pekińską i zrobił najlepszą surówkę na świecie. Smaczniej i prościej się już nie da

kapusta pekińska
Fot. Facebook/Kocham Gotowac

Jaka jest najlepsza surówka z kapusty pekińskiej? Przepis na ten zdrowy i smaczny smakołyk znajdziesz poniżej. Receptura od kucharza Piotra Ogińskiego nie ma sobie równych. W surówce nie zabraknie pora, kukurydzy i wybornego sosu. 

Najlepsza surówka z kapusty pekińskiej

Jaką surówkę podać do obiadu? Warto skorzystać z przepisu Piotra Ogińskiego. Kucharz przyrządza znakomitą i chrupiącą surówkę z kapusty pekińskiej. Nie brakuje w niej wyrazistego smaku. Wszystko dlatego, że Ogiński do surówki dodaje kukurydzę z puszki, pora i czerwoną cebulę. Kapusta pekińska jest dostępna cały rok.

 Warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu i taką surówkę podać do obiadu. Najlepsza surówka z kapusty pekińskiej jest prosta do zrobienia. Smakuje doskonale, a przepis na nią można zobaczyć na Facebooku Piotra Ogińskiego, czyli Kocham Gotować. Stamtąd pochodzą też zdjęcia oraz film, który publikujemy na końcu artykułu. 

surówka
Fot. Facebook/Kocham Gotowac
Polacy wciąż ją kupują, a to najgorsza kawa. Omijaj szerokim łukiem

Jak przyrządzić surówkę z kapusty pekińskiej od Piotra Ogińskiego?

Składniki na surówkę:

  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kukurydzy
  • ⅓ pora
  • 1 cebula czerwona
  • 1 duży ogórek
  • świeży koperek

Składniki na sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z ¼ cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej zacznij od zrobienia sosu. W misce wymieszaj musztardę, śmietanę, majonez, wlej sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki ponownie wymieszaj. 

Pora pokrój w cienkie plasterki i zblanszuj. Potem odsącz, a kapustę pekińską poszatkuj. Ogórka pokrój w plastry, a  cebulę i koperek posiekaj. Teraz składniki przełóż do dużej miski z sosem. Dołóż odsączoną kukurydzę z puszki. 

Surówka, którą zjesz ze smakiem

Wystarczy wymieszać składniki i najlepsza surówka z kapusty pekińskiej jest gotowa. Pyszna, chrupiącą i o orzeźwiającym smaku pasuje do niemal każdego dania obiadowego. Całości dopełnia wyborny sos.

Dlatego koniecznie skorzystaj z przepisu kucharza Tomasza Ogińskiego i zrób tę znakomitą surówkę. Pasuje do dań mięsnych i bezmięsnych. Sprawdzi się nawet jako dodatek do kanapek. Przepis możesz zobaczyć na filmie, który pochodzi z Facebooka Kocham Gotować. Pisaliśmy o surówce z marchewki ze smacznymi dodatkami. Radziliśmy, jakiego pieczywa unikać z Biedronki.