Smakosze.pl Przepisy Te ogórki kiszone chrupią mocniej od chipsów. Do tego nie gazują się i nie mętnieją
Fot. YouTube/Webspoon PL

Te ogórki kiszone chrupią mocniej od chipsów. Do tego nie gazują się i nie mętnieją

1 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ogórki kiszone mogą smakować jeszcze lepiej. Zapomnij o kiszeniu w słoikach i poznaj zupełnie inny sposób. Dzięki tej nowatorskiej metodzie ogórki wyjdą jeszcze smaczniejsze, a ty będziesz przygotowywać je co roku. Czytaj dalej, a dowiesz się, dlaczego oraz poznasz przepis.

Ogórki kiszone lepsze niż tradycyjne

Ogórki kiszone to ulubiony przysmak wszystkich Polaków. Kiszonki są najzdrowszym dodatkiem do dań na zimę. Dostarczają sporo witaminy C, a ta, o tej porze roku jest niezwykle cenna. Choć przysmak cieszy się dużą popularnością i przepis na ogórki kiszone zna każda gospodyni, okazuje się, że można przygotować je zupełnie inaczej.

Zamiast kisić je w słoikach, zdecydowanie lepiej zrobić to w plastikowym pojemniku. W ten sposób ogórki zyskają na smaku i będą przypominały te swojskie z beczki. Przygotowanie jest tam samo łatwe, a o tym, jak je zrobić, dowiesz się z poniższego przepisu .

ogórki i koper.jpg
Fot. YouTube/Webspoon PL
Kotlety mielone bez smażenia, proste, pyszne i soczyste. Za ten przepis chwali mnie nawet babcia

Ogórki kiszone z kilku składników

Zanim dowiesz się, jak przygotować ogórki kiszone, warto przypomnieć także niezbędne składniki. Najważniejsze są przede wszystkim ogórki. Oprócz nich potrzebne będą także produkty na zalewę, która nada warzywu odpowiedniego smaku. Umieściliśmy je na liście poniżej, więc sprawdź ją dokładnie, a następnie przygotuj niezbędne składniki. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie ogórków pochodzą z kanałów Webspoon PL , który znajdziesz w dalszej części artykułu.

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 4 liście chrzanu
  • 1 główka czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 baldachów kopru
  • 240 g soli
  • 4 l wody

Przepis na ogórki kiszone

Do dużego plastikowego pojemnika wlej wodę. Przełóż do niego ogórki i wymocz je przez 6 godzin. Po tym czasie umyj je, a wodę wylej. Do pojemnika włóż liście chrzanu oraz obrane ząbki czosnku. Dodaj także liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.

Następnie ułóż koper, a całość przykryj ciasno ułożonymi ogórkami. Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Przygotowaną zalewą zalej ogórki, przykryj je liśćmi chrzanu. Pojemnik przykryj i przechowuj je w ten sposób przez 5-7 dni. Po tym czasie nadają się do spożycia.

zalewa ogórków.jpg
Fot. YouTube/Webspoon PL
Pietruszkę trzymam tylko tak, wytrzymuje długie miesiące. Będzie świeża nawet zimą
Gdy wiem, że goście przyjdą, robię to szybkie ciasto. Zajmuje tylko 30 minut, a smakuje obłędnie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy