Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety mielone bez smażenia, proste, pyszne i soczyste. Za ten przepis chwali mnie nawet babcia
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 01.11.2024 19:25

Kotlety mielone bez smażenia, proste, pyszne i soczyste. Za ten przepis chwali mnie nawet babcia

kotlety
Fot. YouTube/Webspoon PL

Czy twoja rodzina uwielbia kotlety mielone? To klasyczne danie można przygotować zupełnie w inny sposób i będzie jeszcze lepsze w smaku. Poznaj przepis na kotlety mielone bez smażenia, a nie zawiedziesz się. Zrób i o doskonałym smaku przekonaj się sama. 

Zupełnie inne kotlety mielone

Kotlety mielone są tradycyjnym daniem, które masowo uwielbiają Polacy. Swój smak oraz chrupiącą skórkę zawdzięczają przede wszystkim smażeniu. Okazuje się jednak, że równie dobrze smakują upieczone w piekarniku.

Wszystko za sprawą lekkiego pomidorowego sosu, który nadaje im lekkości i soczystości. Kotlety mielone w tej wersji szybko zyskają zwolenników w twojej rodzinie, dlatego poznaj przepis i przygotuj je na najbliższy obiad. Zwłaszcza że cały proces jest łatwy i wymaga tylko odrobiny czasu. 

sos do kotletów.jpg
Fot. YouTube/Webspoon PL
Pietruszkę trzymam tylko tak, wytrzymuje długie miesiące. Będzie świeża nawet zimą

Z czego zrobić kotlety mielone?

Kotlety mielone bez smażenia składają się prawie z tych samych składników, co tradycyjne. W tym wypadku jest jednak mała różnica, bo kotlety zapieka się w lekkim sosie, który nadaje im smaku, ale też soczystości. Niezbędne produkty poznasz, sprawdzając poniższą listę. Żadnego z nich nie pomijaj, a danie wyjdzie doskonałe. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Webspoon Pl, który znajdziesz na YouTubie. 

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g passaty pomidorowej 
  • 1 łyżka śmietany
  • 250 ml wody

Przepis na kotlety mielone bez smażenia

Do miski przełóż mięso. Cebulę obierz i pokrój w mała kostkę. Przełóż ją do miski i wsyp tymianek, pieprz, sól oraz imbir. Dodaj także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Składniki wymieszaj na jednolitą masę. 

Uformuj z niej niewielkie kulki, a następnie ułóż je obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Do miski wlej passatę, wodę dodaj śmietanę i przypraw składniki odrobiną pieprzu i soli. Wymieszaj je na jednolity sos i zalej nim kotlety. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, a obiad będzie smakował wyjmiecie. 

Sprawdź także, co dodać do kawy oraz poznaj przepis na niecodzienne kluski

pieczone kotlety.jpg
Fot. YouTube/Webspoon PL