Ten chleb robię z zaledwie 3 składników. Smakuje, jak marzenie i zawsze się udaje
Chleb właściwie codziennie gości w naszym jadłospisie. Teraz warto upiec go we własnej kuchni z zaledwie 3 składników. Wychodzi pyszny, zdrowy i zjesz go z apetytem. Co najlepsze, nie użyjesz do tego ani grama mąki.
Pyszny chleb z kaszy gryczanej
Trudno wyobrazić sobie codzienną dietę bez chleba . Jemy go na śniadanie, robimy z niego kanapki do szkoły i pracy. Jadamy z rozmaitymi dodatkami na kolację i traktujemy jako przekąskę. Na rynku znajdziemy mnóstwo rodzajów chleba. Jednak warto upiec chleb we własnej kuchni . Nie jest to trudne, a pieczywo zrobisz z zaledwie 3 składników. Przyda się kasza gryczana, woda i sól.
Jedzenie kaszy gryczanej wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, działa przeciwmiażdżycowo i wzmacnia naczynia krwionośne. Ten wyjątkowy chleb możesz zrobić też z dodatkiem suszonych owoców i ziaren słonecznika, siemienia, czy dyni . Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Zdrowe Życie. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak upiec chleb z kaszy gryczanej?
Składniki:
- 400 g kaszy gryczanej niepalonej
- 600 ml wody
- 7 g soli
Przygotowanie chleba zacznij od namoczenia kaszy gryczanej już 48 godzin wcześniej. Zrób to w szklanym naczyniu. Wlej 600 ml wody. Może być z kranu, ale nie może być chlorowana . Słoik z zawartością przykryj ścierką i zabezpiecz gumką recepturką. Co jakiś czas mieszaj kaszę przy pomocy drewnianej łyżki.
Materiał jest ważny, bo metal źle reaguje z fermentującymi pokarmami. W ciągu 48 godzin pomieszaj kaszę 2-3 razy. Może się ona rozwarstwiać, ale to prawidłowy proces. Po upływie tego czasu kasza ma sfermentowany zapach. Kaszę gryczaną należy przepłukać i zostawić, by odciekła.
Chleb pełen smaku i wartości
Teraz dodaj do kaszy sól i zblenduj całość na gładką masę. Można też dodać ziarna, pestki, orzechy, czy suszone owoce. Przygotuj żaroodporną formę, posmaruj ją odrobiną oleju kokosowego i oprósz mąką. Wlej ciasto do formy i zostaw do wyrośnięcia w wyłączonym zamkniętym piekarniku na około 8-12 godzin.
Po upływie tego czasu chleb wstaw do piekarnika nagrzanego w 170 stopniach i piecz przez 64-80 minut . Następnie chleb po upieczeniu zostaw w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut. Chleb wychodzi bardzo smaczny i wartościowy. To idealny zamiennik sklepowego białego pieczywa.
Pisaliśmy o triku kucharzy na idealny boczek. Polecaliśmy skuteczny sposób na czyszczenie blachy do ciasta.