Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wrzuć na patelnię, gdy mięso zacznie się wytapiać. Trik kucharzy na doskonały boczek
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.10.2024 21:00

Wrzuć na patelnię, gdy mięso zacznie się wytapiać. Trik kucharzy na doskonały boczek

wytapianie boczku
Fot. Canva/frederique wcquier

Skwarki z boczku to podstawa lub przynajmniej ważny składnik wielu dań. Co zrobić, by były bardziej chrupiące i aromatyczne? Pomaga w tym zaskakujący dodatek.

Wytapianie boczku

Zarówno domowi, jak i profesjonalni kucharze i kucharki skarżą się czasem, że boczek dziś nie taki jak kiedyś. Rzeczywiście, niektóre produkty, zwłaszcza plastry dojrzewającego wędzonego bekonu, trudno się wytapiają. Można doprowadzić je do miękkości, ale później zrobić z nich skwarki już nie tak łatwo.

Tymczasem to właśnie małe, przesmażone na chrupki wiórek kawałki boczku są podstawą tekstury wielu dań. Trudno mówić bez nich o porządnej babce ziemniaczanej, świetnie sprawdzają się w farszu do pierogów ruskich czy na śniadanie do jajecznicy.

smażony boczek na patelni
fot. Canva
Taką karkówkę podam w tym roku na obiad na Wszystkich Świętych. Lepszej dawno nie jadłam

Boczek z masłem

Zawodowi kucharze mają na to rozwiązanie. Można podejrzeć kulisy ich pracy w niektórych kulinarnych programach telewizyjnych albo wyczytać z książek kucharskich. Kuchnia to sztuka kreatywności, dlatego gotujący wychodzą poza szablon. Ich pomysł: smażyć boczek… na maśle.

Metoda ta jest tyleż prosta, co kontrowersyjna. W końcu po co dodawać tłuszczu do czegoś, co w połowie jest tłuszczem, do tego takim, który zaraz się wytopi. Powinno być raczej odwrotnie: kiedy przygotowujemy jajecznicę, wytapiamy boczek, zlewamy nadmiar smalcu z patelni i mamy gotowy tłuszcz do smażenia jajek.

Boczek z patelni z masłem

W smażeniu takim jest jednak pewna logika. Masło dodaje kremowego posmaku do mięsno-słodkawego aromatu wytopionego boczku. Składniki łączą się ze sobą, a masło pomaga mięsnym kawałkom się zarumienić.

O nadmiar kalorii chyba nie należy się martwić. To znaczy, oczywiście należy – ale jeśli już zdecydowaliśmy się na boczek, dużo bardziej tłusty się od masła nie stanie. Warto więc od sięgnąć po tę metodę. Ograniczając tłuszcz w ogóle, a tłuszcz zwierzęcy tym bardziej – wypraktykujmy najlepsze sposoby, by mięso z patelni, przygotowywane od czasu do czasu, dał z siebie wszystko.

Wypróbuj też przepisy na babkę ziemniaczaną i jesienną herbatkę na odporność.

wytapianie boczku
fot. Canva