Smakosze.pl Dieta Ten makaron nie ma cholesterolu i jest praktycznie bez kalorii. Mało kto o nim słyszał
Fot. Canva/Miyuki Satake

Ten makaron nie ma cholesterolu i jest praktycznie bez kalorii. Mało kto o nim słyszał

20 kwietnia 2024

Jeśli lubisz makaron, a zależy ci na produkcie, który nie ma właściwie cholesterolu i niemal żadnych kalorii, to poznaj ten rodzaj makaronu. Mało znany, ale bardzo wyjątkowy. Warto włączyć go do diety. Zyska na tym nasze zdrowie, a potrawy na smaku.

Makaron konjac, czyli zagadkowy produkt

Makaron konjac jest produktem, o którym słyszało niewiele osób. Jego głównym składnikiem jest roślina konjac, która należy do rodziny storczykowatych . Pochodzi z Azji Wschodniej, Chin i Japonii. Uprawiana jest ze względu na korzenie, które zawierają substancję o nazwie glucomannanem.

To naturalny błonnik rozpuszczalny w wodzie. Z mąki konjacowej robi się właśnie makaron, który niemal nie ma kalorii, cholesterolu, jest też bezglutenowy i niskowęglowodanowy . Taki makaron polecany jest osobom o specjalnych wymaganiach żywieniowych.

makaron
Fot. Canva/petesphotography
Zawsze gotuję zupę szczawiową z przepisu babci. Cały sekret tkwi w tym mięsie

Jak smakuje makaron konjac?

Makaron konjac ma delikatny smak, żelowatą teksturę i może przybierać różne formy. Ten makaron szybko daje uczucie sytości i sprzyja zachowaniu prawidłowej wagi . Nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Co ciekawe makaron konjac sprzedawany jest w płynnej postaci.

Wszystko po to, by zachować jego świeżość. Makaron musimy ugotować w odpowiedni sposób. Przed użyciem produkt należy opłukać, gotować kilka minut, odcedzić, by pozbyć się charakterystycznego zapachu . To doskonały makaron dla osób, które stawiają na zdrową żywność, ale też nie mogą spożywać glutenu.

Czytaj etykiety

Jednak przed zakupem makaronu konjac, warto dokładnie przeczytać etykietę. Dowiemy się z niej, czy na pewno produkt nie zawiera niepożądanych substancji i dodatków . Produkt jest wykorzystywany w kuchni azjatyckiej i popularny szczególnie w Chinach i Japonii.

Znajdziemy go w zupach i sałatkach. Niektóre osoby po spożyciu makaronu konjac mogą skarżyć się na dolegliwości żołądkowe. Może być to nietolerancja specyficznych składników tego produktu. Pisaliśmy o smaczny patencie na śniadanie z jajek i szczypiorku. Podawaliśmy też przepis na pyszną sałatkę na majówkę.

makaron
Fot. Canva/Plateresca
Kroję truskawki, kładę na cieście i zawijam w rulon. Nie mogę się doczekać, aż znów zrobię ten deser
Kiedyś zajadano się tą zupą na każdej wsi, dziś nikt jej nie pamięta. Jest tania i przepyszna
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy