Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zawsze gotuję zupę szczawiową z przepisu babci. Cały sekret tkwi w tym mięsie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.04.2024 10:48

Zawsze gotuję zupę szczawiową z przepisu babci. Cały sekret tkwi w tym mięsie

zupa szczawiowa
Fot. Canva/Maksim Krisanov

Zupa szczawiowa ze świeżych, wiosennych liści tego warzywa nie ma sobie równych. Jednak ta z przepisu mojej babci, jest najlepsza. Pyszną zupę szczawiową gotuję też na mięsie, która nadaje jej wybornego smaku.

Zupa szczawiowa najlepsza od babci

Smak zupy szczawiowej kojarzy mi się z wakacjami u babci. Beztroska, letnie dni i właśnie pyszna zupa szczawiowa, którą gotowała seniorka. Babcia robiła ją ze szczawiu, który rósł w ogródku. Był tak świeży, naturalny, że zupa niemal nie potrzebowała dodatków.

Babcia tę zupę gotowała na żeberkach. Dzięki nim danie wychodziło jeszcze smaczniejsze. Teraz korzystam często z przepisu babci na zupę szczawiową. Polecam każdemu tę znakomitą recepturę. Zupa wychodzi, że palce lizać. 

zupa
Fot. Canva/peredniankina
Kroję truskawki, kładę na cieście i zawijam w rulon. Nie mogę się doczekać, aż znów zrobię ten deser

Jak ugotować zupę szczawiową na żeberkach?

Składniki:

  • 4 surowe żeberka wieprzowe
  • 250 g szczawiu
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 opalona cebula
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka mąki
  • ½ pęczka koperku
  • ziela angielskie
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie zupy zacznij od wlania 2 litrów wody do garnka i dołóż przyprawy oraz żeberka. Gotuj na małym ogniu przez godzinę. Dodaj włoszczyznę, opaloną cebulę i gotuj kolejną godzinę. Po upływie tego czasu przecedź bulion przez sito.

Łodygi szczawiu drobno pokrój, opłucz i dodaj do zupy. Gotuj 5 minut, a potem drobno pokrojone liście szczawiu. Po kolejnych 5 minutach dodaj śmietankę rozmieszaną z mąką. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj posiekany koperek.  

Zupa szczawiowa na wiosenny obiad

Zupa szczawiowa jest pyszna, ma lekko kwaskowaty smak, który dodatkowo podkręcają żeberka. Zupę podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Tak smakuje najlepiej, do tego kromka świeżego pieczywa i wiosenny obiad jest gotowy.

Zupę zrobisz w prosty sposób, jednak jej gotowanie wymaga czasu. Warto czekać na to pyszne danie, bo wychodzi, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak przygotować sałatkę idealną na majówkę. Podawaliśmy przepis na rybę w pysznej panierce. 

zupa
Fot. Canva/alisafarov