Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na domowe pączki mam od babci. Robię je co roku na karnawał
Fot. Canva/Ahatmaker

Ten przepis na domowe pączki mam od babci. Robię je co roku na karnawał

11 stycznia 2025

Wiadomo, że domowe pączki są najlepsze. Te karnawałowe smakołyki robię ze znakomitego przepisu babci na pączki. Wychodzą tak, że każdy, kto ich spróbuje, prosi o recepturę. Polecam ją każdemu łasuchowi.

Domowe pączki polecają się na karnawał

Karnawał sprzyja imprezom i spotkaniom w gronie rodziny oraz znajomych . To też dobra okazje, by podać coś smacznego na deser. Zwykle w takich momentach sięgam po przepis babci na pączki . Dzięki recepturze, która jest w rodzinie od wielu lat, przyrządzam wyśmienite domowe pączki.

Tradycyjne smakołyki na karnawał wychodzą puszyste, mięciutkie i wyjątkowo delikatne. Domowe pączki najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe . Te znikają w mgnieniu oka. Dlatego przepis babci na pączki jest wart tego, by każdemu go polecić. Lepszej receptury nie znajdziesz.

pączki
Fot. Canva
Zapomnij o karcie Moja Biedronka. Jest lepszy sposób na tańsze masło, działa tylko dzisiaj

Przepis babci na pączki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka spirytusu
  • dodatkowo dżem lub powidła śliwkowe
  • 1 ½ litra oleju do smażenia

Przygotowanie domowych pączków zacznij od zrobienia zaczynu. Lekko ciepłe mleko wymieszaj z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 5 łyżkami mąki . Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Roztop masło, a żółtka, jajko i resztę cukru ubij na parze w kąpieli wodnej. Powinno to zająć 10 minut. Resztę mąki wsyp do dużej miski. Dodaj wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną . Zacznij wyrabiać ciasto. Podczas tej czynności dodawaj roztopione masło. Powinna powstać gładka, elastyczna masa.

Domowe pączki, czyli niebo w gębie

Pod koniec wyrabiania wlej spirytus i dalej wyrabiaj ciasto. Wyjdzie bardzo klejące. Teraz miskę z ciastem przykryj ściereczkę i odstaw na około 60 minut . Po upływie tego czasu wyrośnięte czasu przełóż na blat posypany mąką. Z ciasta wykrawaj krążki o średnicy 7 cm. Na połowę krążków nałóż nadzienie i przykryj resztą krążków ciasta.

Brzegi starannie zlep. Pączki układaj na blacie posypanym mąką. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Następnie pączki smaż w garnku z rozgrzanym olejem (175 stopni). Podczas smażenia powinna pojawić się biała obwódka . Domowe pączki wychodzą pyszne i wyjątkowo puszyste. Pisaliśmy o bezmięsnym obiedzie na piątek . Polecaliśmy przepis na pyszny sernik z mlekiem skondensowanym.

pączki
Fot. Canva

Źródło: domowe-wypieki.pl

Większość osób nie wie, kiedy solić wodę na ziemniaki. Błąd może sporo kosztować
Ugotuj makaron, wrzuć na patelnię i zalej jajkami. Ten obiad to hit
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy