Ugotuj makaron, wrzuć na patelnię i zalej jajkami. Ten obiad to hit
To jedno z najszybszych dań, po jakie często sięgamy, ale w niezwykłym wydaniu. Makaron zasmażony na patelni, a w tym wypadku raczej zapieczony, jest pyszną, szybką i tanią potrawą.
Zapiekany makaron
W wielu domach tzw. kluski z jajkiem, czyli odsmażany makaron, to jeden z najlepszych sposobów na szybki obiad. W tym wydaniu nie jest on wiele mniej szybki, mimo że jest dużo bardziej złożony w smaku i zwyczajnie ciekawy. To po prostu szybka zapiekanka makaronowa na bazie jajek.
Jak w wypadku każdej zapiekanki, także i ta jest świetnym sposobem na zużycie resztek. Tym razem jednak mamy do czynienia z małą liczbą składników. Dlatego też opiszmy ją po prostu jako sposób na wykorzystanie makaronu z poprzedniego posiłku. Choć, oczywiście, możemy użyć świeżego, ilekroć mamy ochotę na takie proste danie.
Zapomnij o smażeniu. Ten patent na faworki jest 100 razy lepszyMakaron z jajkami na patelni
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Köstliche Hauzrezepte. W pokazanym tam wariancie użyty jest przecier pomidorowy. Jeśli zmieniamy go na dowolny inny sos, a bez problemu można to zrobić, pamiętajmy o uwzględnieniu proporcji i dłuższym zredukowaniu sosu dla nadania potrawie gęstości.
Składniki
- 250 g krótkiego makaronu
- 3 jajka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 100 ml passaty
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Garść startego parmezanu
- Masło klarowane lub masło i olej
- Sól, pieprz, oregano
Obiad z makaronu z jajkami
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu zostawiamy nieco wody z gotowania. Odstawiamy do odparowania i przestudzenia. Można też użyć wcześniej ugotowanego makaronu w temperaturze pokojowej.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane lub grudkę masła na łyżeczce oleju, by zapobiec przypaleniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy, dodając nieco wody z makaronu, by połączyła się z czosnkiem i masłem w lekki sos.
Dolewamy passatę lub dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko podgotowujemy przez 3 minuty. Dodajemy posiekaną natkę i dusimy przez chwilę.
Na patelnię wrzucamy makaron. Dodajemy jeszcze trochę wody z gotowania, mieszamy dokładnie i pozwalamy składnikom połączyć się. Następnie wybijamy do potrawy jajka i dokładnie mieszamy.
Patelnię przykrywamy i zmniejszamy moc palnika. Bez mieszania dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż od dołu wytworzy się apetyczna, chrupiąca skórka. Zapiekankę zsuwamy na talerz, posypujemy parmezanem i podajemy.
Wypróbuj też przepisy na bezmięsne kotlety Strzelczyka i syrop z cebuli od zielarki.