Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ugotuj makaron, wrzuć na patelnię i zalej jajkami. Ten obiad to hit
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.01.2025 21:00

Ugotuj makaron, wrzuć na patelnię i zalej jajkami. Ten obiad to hit

makaron i jajka
Fot. youtube.com/KostlicheHausrezepte

To jedno z najszybszych dań, po jakie często sięgamy, ale w niezwykłym wydaniu. Makaron zasmażony na patelni, a w tym wypadku raczej zapieczony, jest pyszną, szybką i tanią potrawą.

Zapiekany makaron

W wielu domach tzw. kluski z jajkiem, czyli odsmażany makaron, to jeden z najlepszych sposobów na szybki obiad. W tym wydaniu nie jest on wiele mniej szybki, mimo że jest dużo bardziej złożony w smaku i zwyczajnie ciekawy. To po prostu szybka zapiekanka makaronowa na bazie jajek.

Jak w wypadku każdej zapiekanki, także i ta jest świetnym sposobem na zużycie resztek. Tym razem jednak mamy do czynienia z małą liczbą składników. Dlatego też opiszmy ją po prostu jako sposób na wykorzystanie makaronu z poprzedniego posiłku. Choć, oczywiście, możemy użyć świeżego, ilekroć mamy ochotę na takie proste danie.

mieszanie makaronu
Fot. youtube.com/KostlicheHausrezepte
Zapomnij o smażeniu. Ten patent na faworki jest 100 razy lepszy

Makaron z jajkami na patelni

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Köstliche Hauzrezepte. W pokazanym tam wariancie użyty jest przecier pomidorowy. Jeśli zmieniamy go na dowolny inny sos, a bez problemu można to zrobić, pamiętajmy o uwzględnieniu proporcji i dłuższym zredukowaniu sosu dla nadania potrawie gęstości.

Składniki

  • 250 g krótkiego makaronu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 100 ml passaty
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Garść startego parmezanu
  • Masło klarowane lub masło i olej
  • Sól, pieprz, oregano

Obiad z makaronu z jajkami

Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu zostawiamy nieco wody z gotowania. Odstawiamy do odparowania i przestudzenia. Można też użyć wcześniej ugotowanego makaronu w temperaturze pokojowej.

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane lub grudkę masła na łyżeczce oleju, by zapobiec przypaleniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy, dodając nieco wody z makaronu, by połączyła się z czosnkiem i masłem w lekki sos.

Dolewamy passatę lub dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko podgotowujemy przez 3 minuty. Dodajemy posiekaną natkę i dusimy przez chwilę.

Na patelnię wrzucamy makaron. Dodajemy jeszcze trochę wody z gotowania, mieszamy dokładnie i pozwalamy składnikom połączyć się. Następnie wybijamy do potrawy jajka i dokładnie mieszamy.

Patelnię przykrywamy i zmniejszamy moc palnika. Bez mieszania dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż od dołu wytworzy się apetyczna, chrupiąca skórka. Zapiekankę zsuwamy na talerz, posypujemy parmezanem i podajemy.

Wypróbuj też przepisy na bezmięsne kotlety Strzelczyka i syrop z cebuli od zielarki.

zapieczony makaron
Fot. youtube.com/KostlicheHausrezepte