Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę banany i owijam ciastem francuskim. Ostatnio to mój ulubiony deser
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 10.01.2025 18:52

Biorę banany i owijam ciastem francuskim. Ostatnio to mój ulubiony deser

banany w cieście francuskim
Fot. YouTube/Süße Blog

Zainspiruj się i przygotuj nieskomplikowany deser, który zachwyci każdego. Banany jeszcze nigdy nie smakowały aż tak dobrze, dlatego poznaj przepis, a dowiesz się wszystkich szczegółów oraz odkryjesz sekret smaku słodkiej przekąski. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste i wystarczy tylko poświęcić chwilę cennego czasu. 

Deser prosty, lecz smaczny

Deser, aby był uznany za smaczny, wcale nie musi być skomplikowany i trudny w przygotowaniu. Właśnie taki jest ten z przepisu, który przedstawimy ci dzisiaj. Jednak zanim dowiesz się, jak go zrobić, objaśnimy, czym jest oraz z czego się składa. Jego głównym składnikiem są dobrze wszystkim znane banany. Nie od dziś przecież wiadomo, że ten owoc świetnie nadaje się do przygotowania słodkich przysmaków.

Owoc zostanie zawinięty w ciasto francuskie, a następnie upieczony. Prawda, że brzmi pysznie? Nie wahaj się ani sekundy dłużej, tylko dowiedz się, jakie składniki będą ci potrzebne, a potem poznaj przepis i zaskocz domowników. Przygotowany deser na pewno im zasmakuje.

banan.jpg
Fot. YouTube/Süße Blog
Weź jabłko i buraka. Zrobisz prawdziwą „bombę witaminową”, zimą mogę jeść ją non stop

Podstawa, czyli banany i ciasto francuskie

Jak już wiesz, głównymi składnikami deseru są banany oraz ciasto francuskie, które posłuży do owinięcia owocu. Pamiętaj, że nie musisz własnoręcznie wyrabiać ciasta, bo jak wiadomo, jego przygotowanie jest nieco skomplikowane, dlatego postaw na to gotowe w rolce i dostępne w każdym sklepie. Same te składniki nie wystarczą i potrzebne będą również inne produkty. 

Niezbędny będzie przede wszystkim cukier oraz śmietana. Łącząc ze sobą składniki, przygotujesz coś na kształt polewy karmelowej, którą przyozdobisz deser i nadasz mu jeszcze słodszego smaku. Dla ułatwienia wszystkie produkty umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją i żadnego składnika nie pomijaj, a deser wyjdzie idealny.

Składniki:

  • 2 rolki gotowego ciasta francuskiego
  • 6 bananów
  • 3 łyżki + 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 żółtko
  • odrobina cukru trzcinowego
  • 10 g cukru waniliowego
  • 50 ml wody
  • 60 g śmietany
  • cukier puder

Przepis na deser z bananów

Przygotowanie deseru rozpocznij od rozłożenia ciasta francuskiego na stolnicy. Następnie za pomocą okrągłego noża (np.: nóż do pizzy) potnij je na packi o szerokości około 2-3 centymetrów. Banany obierz, odetnij ich końcówki, a następnie przekrój je wzdłuż na pół. Do małej miski wsyp 3 łyżki cukru, cynamon i wymieszaj oba składniki. Powstałą mieszanką obsyp każdą połówkę banana.

Następnie złóż połówki owocu i ciasno zawiń je w ciasto francuskie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej zawinięte banany. Ich wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem i obsyp cukrem trzcinowym. Całość piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarnika przez 25 minut.

W czasie pieczenia przygotuj polewę karmelową. Do garnka wsyp 100 gramów cukru oraz cukier waniliowy. Wlej wodę, wymieszaj, a następnie podgrzewaj, doprowadzając do zagotowania i roztopienia cukru. Kiedy to nastąpi, partiami wlewaj śmietanę, a następnie wymieszaj składniki. Gotuj je, do momentu połączenia w jednolitą polewę. Przed podaniem upieczone w cieście banany ozdób cukrem pudrem i polewą, a będą smakowały wybornie.

Sprawdź także, jak owoc zawiera zbyt wiele pestycydów oraz wypróbuj sposób zielarki na syrop z cebuli.

deser banan.jpg
Fot. YouTube/Süße Blog