Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjne tiramisu bez żółtek i mascarpone. Efekt wręcz zachwyca
canva/-lvinst-

Rewolucyjne tiramisu bez żółtek i mascarpone. Efekt wręcz zachwyca

27 grudnia 2022

Tiramisu można przygotować bez żółtek i mascarpone. Wegańska odsłona popularnego deseru jest kremowa, sycąca i niesamowicie smaczna. Przygotowanie nie jest trudne, a efekty z pewnością zachwycą waszych gości. Musicie spróbować.

Przygotowanie niezwykle delikatnego i aromatycznego tiramisu bez nabiału wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy namoczyć nerkowce i połączyć je z kilkoma produktami, a uzyskaną masą przełożyć gotowe wegańskie biszkopty. Efekt jest oszałamiający.

Przepis na znakomite tiramisu bez nabiału

Składniki:

  • wegańskie biszkopty

  • zimna woda

  • 150 g nerkowców

  • 100 ml zaparzonej kawy

  • 100 ml amaretto

  • 200 ml napoju sojowego

  • 360 g tofu naturalnego

  • 100 ml syropu klonowego

  • 15 g oleju kokosowego

  • pół cytryny

  • kilka kropel esencji waniliowej

  • kakao do posypania

Jak zrobić wegańskie tiramisu? Przepis jest bardzo prosty

Dzień przed planowanym przygotowaniem nerkowce zalewamy zimną wodą. Odstawiamy je do zmięknięcia. Tofu kruszymy i zalewamy sokiem z cytryny. Namoczone wcześniej orzechy, odcedzamy z pozostałej wody. Dodajemy syrop klonowy i blendujemy na gładką pastę.

Stopniowo wlewamy napój sojowy, miksując składniki do połączenia po dodaniu każdej porcji. Do uzyskanej masy partiami dodajemy tofu, kontynuując blendowanie. Na koniec dodajemy stopiony olej kokosowy oraz esencję waniliową. Kawę łączymy z amaretto.

W naczyniu szklanym układamy biszkopty, uprzednio delikatnie nasączając je kawą z alkoholem. Układamy na nich połowę przygotowanej masy, a następnie powtarzamy czynności. Zabezpieczamy deser folią spożywczą i przenosimy go do lodówki na kilka godzin. Gdy stężeje, będzie gotowy. Przed podaniem tiramisu posypujemy kakao do wypieków.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na desery bez pieczenia. Szczególnie polecamy proste i zaskakujące ciasto Flipsiak . Być może skusi was także lekki przysmak na bazie wafli - spodoba się nie tylko osobom dbającym o linię.

Wegańskie tiramisu jest znakomite
canva/Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy