Smakosze.pl

Canva / Dar1930

Fit ciasto bez pieczenia na bazie wafli. Słodkie i pyszne, choć bez dodatku cukru

24 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Smakowity deser nie musi być kaloryczny i pełen cukru. Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a równocześnie dbasz o linię, z pomocą przychodzi pomysł na fit ciasto bez pieczenia. Pyszny smak zapewnia mu masło orzechowe oraz słodkie, suszone daktyle.

Daktyle z wyglądu i smaku odrobinę przypominają znane nam rodzynki. Są jednak od nich dużo większe i słodsze. Te suszone owoce w cieście bez pieczenia zapewniają nam nie tylko słodycz, ale też dostarczają cennych witamin i błonnika. Ten deser to prawdziwy hit.

Przepis na fit ciasto bez pieczenia

Składniki:
  • 8 łyżek masła orzechowego

  • 9-10 suszonych daktyli

  • garść ulubionych orzechów

  • szczypta soli

  • 3 suche wafle tortowe

Smaczne i zdrowe fit ciasto bez pieczenia

Daktyle do ciasta bez pieczenia włóż do miski i zalej wrzącą wodą. Odstaw do namoczenia na 10-15 minut. Następnie owoce odsącz, zachowując wodę.

Masło orzechowe na ciasto bez pieczenia przełóż do miski. Dodaj daktyle i zblenduj całość na gładką masę. Dopraw ją szczyptą soli. Jeśli krem jest mało smarowny, dolej odrobinę wody z moczenia daktyli.

Suche wafle przełóż orzechowo-daktylowym kremem. Wierzchni wafel również posmaruj porcją kremu i posyp posiekanymi orzechami. Deser przykryj folią aluminiową i wstaw na godzinę do lodówki, aby warstwy dobrze się związały, a wafle nasiąknęły nieco wilgocią z masy. Ciasto bez pieczenia z 2 składników zaskoczy niejednego łasucha . Dietetyczne ciasto o smaku popularnego batonika to istne niebo w gębie .

Canva / DipakShelare
Canva / DipakShelare

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >