Smakosze.pl
fit wafle ciasto bez pieczenia

Canva / Dar1930

Fit ciasto bez pieczenia na bazie wafli. Słodkie i pyszne, choć bez dodatku cukru

24 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Smakowity deser nie musi być kaloryczny i pełen cukru. Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a równocześnie dbasz o linię, z pomocą przychodzi pomysł na fit ciasto bez pieczenia. Pyszny smak zapewnia mu masło orzechowe oraz słodkie, suszone daktyle.

Daktyle z wyglądu i smaku odrobinę przypominają znane nam rodzynki. Są jednak od nich dużo większe i słodsze. Te suszone owoce w cieście bez pieczenia zapewniają nam nie tylko słodycz, ale też dostarczają cennych witamin i błonnika. Ten deser to prawdziwy hit.

Jak długo można przechowywać śledzie? Dodatki mają wielkie znaczenie, bądź ostrożny

Jak długo można przechowywać śledzie? Dodatki mają wielkie znaczenie, bądź ostrożny

CZYTAJ DALEJ

Przepis na fit ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 8 łyżek masła orzechowego

  • 9-10 suszonych daktyli

  • garść ulubionych orzechów

  • szczypta soli

  • 3 suche wafle tortowe

Smaczne i zdrowe fit ciasto bez pieczenia

Daktyle do ciasta bez pieczenia włóż do miski i zalej wrzącą wodą. Odstaw do namoczenia na 10-15 minut. Następnie owoce odsącz, zachowując wodę.

Masło orzechowe na ciasto bez pieczenia przełóż do miski. Dodaj daktyle i zblenduj całość na gładką masę. Dopraw ją szczyptą soli. Jeśli krem jest mało smarowny, dolej odrobinę wody z moczenia daktyli.

Suche wafle przełóż orzechowo-daktylowym kremem. Wierzchni wafel również posmaruj porcją kremu i posyp posiekanymi orzechami. Deser przykryj folią aluminiową i wstaw na godzinę do lodówki, aby warstwy dobrze się związały, a wafle nasiąknęły nieco wilgocią z masy.

Ciasto bez pieczenia z 2 składników zaskoczy niejednego łasucha. Dietetyczne ciasto o smaku popularnego batonika to istne niebo w gębie.

Canva / DipakShelare

Canva / DipakShelare

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:


Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >