Smakosze.pl Porady Nieznane zastosowanie drugiej strony tłuczka do mięsa
canva.com/darekbphotos

Nieznane zastosowanie drugiej strony tłuczka do mięsa

19 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Tłuczek do mięsa jest wynalazkiem, który mógł odmienić bieg historii kulinariów. Dzięki niemu zmiękczanie mięsa stało się znacznie prostsze i mniej męczące. Pomimo tak wielkiej popularności tego prostego narzędzia, mało kto zna jego alternatywne zastosowanie.

Polacy bez wątpienia używają tłuczka do przygotowywania głównie jednego dania - kotletów schabowych. Płaty schabu bez rozbicia są twarde, suche i żylaste, przez co przyjemność z jedzenia praktycznie nie istnieje. Poza kotletami sprawdza się również w innym rodzaju mięsiwa.

Tłuczek nie tylko do schabowych

Wielką zaletą ręcznych narzędzi jest ich niezawodność. Często wykonane są z drewna i metalu, dlatego są bardzo wytrzymałe i mogą służyć przez wiele lat - a niekiedy nawet generacji. Jeśli często z niego korzystasz, możesz być zaskoczony jego innym zastosowaniem.

Tłuczek poza trzonkiem, składa się także z obucha - to właśnie on mieści często dwie różne powierzchnie robocze. Jedna strona jest kratkowana, z kolei druga składa się podłużnych rowków. Kratką rozbijamy kotlety schabowe, a rowkami można posłużyć się podczas przygotowywania wołowiny.

Mięso to często zbudowane jest z długich i silnych włókien mięśniowych, które pod wpływem wysokiej temperatury kurczą się i stają się wyjątkowo twarde. Rozbicie ich przy pomocy tłuczka ułatwi osiągnięcie delikatnej tekstury, przez co stek nie będzie suchy i żylasty po usmażeniu.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Niecodzienne zastosowanie tłuczka

Jeśli z jakichś powodów posiadasz tłuczek w swoich kuchennych szafkach, a przy okazji nie konsumujesz mięsa, niezależnie czy jest to spowodowane rozterkami moralnymi, alergiami, zdrowiem czy zwykłymi preferencjami kulinarnymi - ciągle możesz go wykorzystać.

Rozbijanie orzechów bez dziadka do orzechów nie jest najłatwiejsze. Wystarczy jednak zawinąć orzechy w czystą ściereczkę i kilka razy uderzyć weń tłuczkiem, a łupiny rozbiją się w drobny pył. Teraz wystarczy jedynie oddzielić smaczną część od twardych osłonek i pyszna przekąska gotowa.

Jeśli z kolei jesteś fanem wypieków, przy użyciu tłuczka możesz udekorować ciasteczka z kruchego ciasta. Wystarczy delikatnie odcisnąć wzór z tłuczka, a ciastka będą naznaczone pięknymi i smakowitymi wzorkami.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: genialne.pl; kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy