Smakosze.pl Przepisy To ciasto bez pieczenia nigdy nie zawodzi. Dzieciaki ciągle się o nie dopominają, zrobienie go zajmuje chwilę
YouTube/@SprintCooking

To ciasto bez pieczenia nigdy nie zawodzi. Dzieciaki ciągle się o nie dopominają, zrobienie go zajmuje chwilę

27 sierpnia 2023

Ciasto bez pieczenia jest propozycją dla osób, które chcą szybko cieszyć się smakiem pysznego deseru. Uwielbiam przygotowywać to błyskawiczne ciasto. Potrzebuje do niego tylko kilku składników i to ciasto bez pieczenia zawsze się udaje. Wypróbujcie ten przepis w swojej kuchni.

Ciasto bez pieczenia, czyli palce lizać

Czy chcesz poznać wyjątkowo szybki przepis na ciasto bez pieczenia? Ten błyskawiczny deser uwielbiają dzieciaki, ale dorośli też za nim przepadają . Ciasto bez pieczenia zrobisz, gdy nagle przyjdą niespodziewani goście. Warto wiedzieć, że ten deser znika w mgnieniu oka.

Można przygotować więcej tego szybkiego śmietanowca, bo bez dokładek się nie obejdzie. Pasują do niego owoce sezonowe. Smakuje wybornie z pyszną kawą. Polecam przepis na szybkie ciasto bez pieczenia.

ciasto bez pieczenia
YouTube/@SprintCooking
Postawił w lesie tabliczkę, by zarezerwować grzyby. Na podany przez siebie numer dostał SMS-a i wtedy się zaczęło

Jak przygotować ciasto bez pieczenia?

Składniki:

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 250 g herbatników maślanych
  • 700 ml śmietanki 30%
  • galaretka cytrynowa
  • czekolada mleczna
  • 2 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i intensywnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Na dnie formy kładziemy papier do pieczenia, a na nim układamy herbatniki kakaowe. Teraz ubijamy śmietanę, więc do wysokiego naczynia wlewamy dobrze schłodzoną kremówkę.

Można dodać cukier puder i ubijamy na sztywno. Dodajemy wystudzoną, ale płynną galaretkę. Krótko miksujemy i krem dzielimy na 4 części. Pierwszą część kremu wykładamy na ciastka, wygładzamy i układamy herbatniki maślane.

Ciasto bez pieczenia, czyli pyszny śmietanowiec

Na herbatniki wykładamy krem i wygładzamy powierzchnię. Następnie układamy herbatniki kakaowe i znów wykładamy krem. Ponownie kładziemy warstwę jasnych herbatników oraz czwartą warstwę kremu. Teraz robimy polewę czekoladową, czyli do czekolady w kostkach dodajemy 3 łyżki śmietanki.

Następnie podgrzewamy, ale nie gotujemy. Mieszamy i polewamy nią wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Pisaliśmy o łatwym cieście bez pieczenia. Podawaliśmy też przepis na pyszny sernik.

ciasto bez pieczenia
YouTube/@SprintCooking

Źródło: YouTube/@SprintCooking

Mama zawsze dodaje do zupy ogórkowej ten składnik. Najpierw się śmiałam, teraz nie wyobrażam sobie gotować jej inaczej
W Biedronce trwa wyjątkowa niedziela handlowa. Sklep oferuje dziś ogromne zniżki, konieczne było wprowadzenie limitów
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy