Smakosze.pl Przepisy To ciasto jest hitem. Smakuje cudownie i zawsze się udaje, nikt nie kończy na jednym kawałku
ciasto na talerzyku
Fot. YouTube/Mąż przy garach

To ciasto jest hitem. Smakuje cudownie i zawsze się udaje, nikt nie kończy na jednym kawałku

24 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Dobre ciasto nada się na każdą okazję. Tym razem warto postawić na deser, który zasmakuje dosłownie każdemu. Ciasto bez pieczenia w tej odsłonie zrobisz z łatwością. Przepis jest prosty, a efekt powala na łopatki. Musisz tego spróbować

Idealne ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia można przygotować na wiele sposobów. Desery w takiej formie to już klasyka domowej kuchni. Każdy od czasu do czasu ma ochotę na coś słodkiego i najlepiej jeśli pyszne ciasto da radę przygotować szybko i prosto. Nie inaczej jest w tym przypadku.

Przepis na ciasto bez pieczenia nie powinien nikomu sprawić problemów. Jest ono łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo nie będziesz potrzebowała piekarnika. Jest słodkie i niezwykle kuszące.

krem.jpg
Fot. YouTube/Mąż przy garach
Robię to w kwietniu, a latem czereśnia ugina się od owoców. Ta czynność jest kluczowa

Ciasto bez pieczenia w pysznej odsłonie

Ciasto składa się praktycznie z samego kremu i herbatników. Nie martw się, że będzie mdłe albo zbyt słodkie. Proporcje smaków są wyważone idealnie. Nie czekaj dłużej, tylko sprawdź listę potrzebnych produktów i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Mąż przy garach, skąd pochodzą zdjęcia użyte w tym artykule.

Składniki:

  • 750 ml mleka
  • 140 g cukru
  • 3 jajka
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 150 ml śmietany 36%
  • 150 g mascarpone
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 30 g cukru pudru
  • 250 g suszonych śliwek
  • 180 ml rumu
  • 1 opakowanie herbatników
  • 150 g powideł śliwkowych

Prosty przepis na ciasto bez pieczenia

Przygotowania zacznij od namoczenia suszonych śliwek w rumie. Muszą się moczyć minimum 6 godzin , dlatego warto ten krok zrobić dzień wcześniej. Ułóż je w taki sposób, aby w całości moczyły się w alkoholu. Zostaw pod przykryciem.

Do garnka wlej 0,5 litra mleka, wsyp biały cukier i gotuj na średnim ogniu do momentu lekkiego zagotowania . Do 250 ml mleka wbij żółtka, wsyp mąkę, skrobię oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Następnie dodaj ją do podgrzanego mleka . Mieszaj do zgęstnienia. W ten sposób otrzymałaś budyń, który przełóż do płaskiego naczynia żaroodpornego . Odstaw go do wystygnięcia.

Namoczone śliwki odsącz i pozostaw na sitku. Na spodzie blachy poukładaj herbatniki, a następnie równomiernie rozprowadź po nich powidła śliwkowe . Na nią ułóż drugą warstwę ciastek.

Do miski włóż miękkie masło i ubij je za pomocą miksera. Kiedy będzie gotowe, partiami dodawaj przygotowany wcześniej budyń. Cały czas miksuj. Kiedy połączysz oba składniki wsyp odsączone śliwki i wymieszaj je łyżką.

Krem z owocami wyłóż na drugą warstwę herbatników . A następnie przykryj go trzecią warstwą ciastek. Do miski wlej śmietanę, włóż mascarpone i wsyp cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj mikserem, otrzymany krem ma być bardzo gęsty. Rozprowadź go po ostatniej warstwie. Na małych oczkach tarki zetrzyj czekoladę i posyp nią wierzch. Odstaw na 6 godzin do lodówki . Słodkie i lekko pijane ciasto gotowe.

śłiwki.jpg
Fot. Canva/Olga Kriger
Najgorszy błąd, jaki notorycznie popełniamy w kuchni. Odbija się na naszym zdrowiu
Ceny produktów na Wielkanoc znowu wzrosły. Przy półce z jajkami można się złapać za głowę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl