Smakosze.pl Przepisy To jedyny sposób na soczyste i miękkie kotlety schabowe. Właśnie tak robiła je moja kochana babcia
YouTube/@Rozalskagotuje

To jedyny sposób na soczyste i miękkie kotlety schabowe. Właśnie tak robiła je moja kochana babcia

30 września 2023

Czy robicie na obiad kotlety schabowe? W moim domu często goszczą one na stole. Robię je według wskazówek mojej babci. Dzięki temu wychodzą wyjątkowo soczyste i miękkie. Polecam ten sprawdzony i skuteczny patent na kotlety schabowe.

Kotlety schabowe, czyli co na obiad?

Kotlety schabowe należą do jednych z najbardziej lubianych dań obiadowych w Polsce. Smaczne mięso, chrupiąca panierka i pyszne dodatki. Czego chcieć więcej na obiad? Czasem przydałoby się, by to lubiane danie obiadowe było bardziej soczyste. Niestety nie zawsze schabowe wychodzą nam tak miękkie i soczyste, jak byśmy tego chcieli.

Jednak ja mam sprawdzony patent na schabowe. To sposób mojej babci na przyrządzenie kotletów schabowych. Ważna jest tu grubość plastrów schabu . Od niej zależy efekt naszego dania. Dzięki sposobowi babci schabowe zawsze wychodzą soczyste i miękkie.

schab
YouTube/@Rozalskagotuje
Rodzina prosi mnie o ten obiad w każdy weekend. Nigdy nie kończy się na jednej dokładce

Rada babci, czyli grubość schabowych

Zależy nam, by schabowe wyszły smaczne, soczyste i mięciutkie. Jak uzyskać taki efekt? Moja babcia radziła, by plastry schabu miały odpowiednią grubość. Chodzi o to, by taki plaster miał od 2 do 3 cm grubości. Wówczas schabowy będzie miękki i bardzo soczysty.

Plastry schabu o takiej grubości musimy rozbić. Warto zrobić to przez folię spożywczą. Pamiętajmy, że nie mogą one być za bardzo rozbite. Tak przyrządzone plastry schabu staną się pysznymi i soczystymi schabowymi.

Jak zrobić kotlety schabowe?

Składniki:

  • 2 plastry schabu
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Plastry schabu tak, jak radziliśmy powinny mieć od 2 do 3 cm grubości. Rozbijamy je przez folię spożywczą. Do miski wbijamy jajko. Przygotowujemy mąkę i bułkę tartą. Do bułki tartej dodajemy sól i pieprz.

Plaster schabu panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Kotlety schabowe powinny mieć złoty kolor. Podajemy z ziemniakami, buraczkami lub kapustą zasmażaną. Pisaliśmy o schabowych jak dawniej. Radziliśmy, jak zrobić marynatę do schabowych.

schabowy
YouTube/@Rozalskagotuje
Smaruję chleb mięsem mielonym i wstawiam do piekarnika. W moim domu wszyscy uwielbiają tę przekąskę
Włóż herbatniki do torebki i pokrusz wałkiem. To ciasto zrobisz w chwilę, dla wielu to smak dzieciństwa
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy