To jedyny sposób na soczyste i miękkie kotlety schabowe. Właśnie tak robiła je moja kochana babcia
Czy robicie na obiad kotlety schabowe? W moim domu często goszczą one na stole. Robię je według wskazówek mojej babci. Dzięki temu wychodzą wyjątkowo soczyste i miękkie. Polecam ten sprawdzony i skuteczny patent na kotlety schabowe.
Kotlety schabowe, czyli co na obiad?
Kotlety schabowe należą do jednych z najbardziej lubianych dań obiadowych w Polsce. Smaczne mięso, chrupiąca panierka i pyszne dodatki. Czego chcieć więcej na obiad? Czasem przydałoby się, by to lubiane danie obiadowe było bardziej soczyste. Niestety nie zawsze schabowe wychodzą nam tak miękkie i soczyste, jak byśmy tego chcieli.
Jednak ja mam sprawdzony patent na schabowe. To sposób mojej babci na przyrządzenie kotletów schabowych. Ważna jest tu grubość plastrów schabu . Od niej zależy efekt naszego dania. Dzięki sposobowi babci schabowe zawsze wychodzą soczyste i miękkie.
Rada babci, czyli grubość schabowych
Zależy nam, by schabowe wyszły smaczne, soczyste i mięciutkie. Jak uzyskać taki efekt? Moja babcia radziła, by plastry schabu miały odpowiednią grubość. Chodzi o to, by taki plaster miał od 2 do 3 cm grubości. Wówczas schabowy będzie miękki i bardzo soczysty.
Plastry schabu o takiej grubości musimy rozbić. Warto zrobić to przez folię spożywczą. Pamiętajmy, że nie mogą one być za bardzo rozbite. Tak przyrządzone plastry schabu staną się pysznymi i soczystymi schabowymi.
Jak zrobić kotlety schabowe?
Składniki:
- 2 plastry schabu
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Plastry schabu tak, jak radziliśmy powinny mieć od 2 do 3 cm grubości. Rozbijamy je przez folię spożywczą. Do miski wbijamy jajko. Przygotowujemy mąkę i bułkę tartą. Do bułki tartej dodajemy sól i pieprz.
Plaster schabu panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Kotlety schabowe powinny mieć złoty kolor. Podajemy z ziemniakami, buraczkami lub kapustą zasmażaną. Pisaliśmy o schabowych jak dawniej. Radziliśmy, jak zrobić marynatę do schabowych.