Smaruję chleb mięsem mielonym i wstawiam do piekarnika. W moim domu wszyscy uwielbiają tę przekąskę
Przekąska z chleba i mięsa mielonego syci na długo i nie wymaga wielu przygotowań. Dodatki są prosta, a smak urzeka od spróbowania. Moja rodzina zjada z prawdziwą przyjemnością.
Prosty chleb zapiekany z mięsem i serem
Nie wiecie co podać na kolację lub podwieczorek? Postawcie na prostą przekąskę na bazie chleba. Wystarczy położyć na nim farsz z mięsa mielonego i kilka dodatków. Po zapieczeniu smakuje fantastycznie.
Składniki:
- 6 kromek chleba tostowego
- 150 g ulubionego sera żółtego
- 300 g mięsa mielonego
- 2 nieduże pomidory
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 50 ml wody gazowanej
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz w ilości do smaku
Wyżej wymienione składniki w mig przemienimy w ciepłą przekąskę. Jej wykonanie jest bardzo proste. Przekonajcie się sami, czytając instrukcję dostępną w dalszej części artykułu.
Włóż herbatniki do torebki i pokrusz wałkiem. To ciasto zrobisz w chwilę, dla wielu to smak dzieciństwaJak zrobić smaczne zapiekanki z mięsem mielonym?
Zaczynam od obrania cebuli i czosnku. Warzywa ścieram na tarce o małych oczkach i dodaję do mięsa mielonego. Wlewam też wodę i wsypuję przyprawy. Dokładnie wyrabiam. Chleb układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowaną masą smaruję pieczywo. Na wierzchu układam plastry pomidora, a całość posypuję startym na tarce serem żółtym. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 25 minut.
Jak podawać chleb z mięsem mielonym?
Przekąska najlepiej smakuje bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Warto ją polać sosem czosnkowym lub domowym ketchupem. Możecie też zaserwować do niej kiszonki np. kapustę po koreańsku.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smaczne dodatki do chleba. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować kremową pastę jajeczną. Być może posmakuje wam również prosty i smaczny smalec z białej fasoli.