Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Kotlety schabowe to już klasyka kuchni polskiej. Przyrządzamy je na co dzień i od święta. Podajemy też podczas przyjęć okolicznościowych. Jednak dawniej kotlety schabowe musiały mieć to coś. Czy wiesz, o jaki ważny detal w schabowych chodzi? Przyrządź kotlety tak jak dawniej.
Kotlety schabowe, czyli konieczna kość
Kotlety schabowe często goszczą na stołach Polaków. To jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych w naszym kraju. Kotlety schabowe marynujemy w mleku, cebuli i skupiamy się na tłuszczu, na jakim je usmażymy. Zależy nam, by schabowe wyszły soczyste i pyszne.
Jednak często zapominamy o jednym bardzo istotnym szczególe. Kotlety schabowe powinny być z kością, dlatego taki schab powinno się wybierać do przygotowania tego dania. Co daje kość? Wiele osób twierdzi, że dodaje soczystości. Jest to prawda, bo kość w schabie zapobiega utracie wilgoci z mięsa. Kotlety są bardziej soczyste i miękkie.
Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogłaJak zrobić schabowe z kością?
Składniki:
- 600 g schabu z kością
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- mleko
- cebula
- czosnek
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia
Oczyść kostkę z błonki, plastry schabu natnij w kilku miejscach na obwodzie. Mięso lekko rozbij tłuczkiem i włóż je do miseczki. Obłóż schab plastrami cebuli, posiekanym czosnkiem, tymiankiem. Dopraw solą, pieprzem i zalej mlekiem.
Odstaw kotlety na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyjmij kotlety z mleka, osusz ręcznikiem papierowym. Panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Schabowe smaż na rozgrzanym smalcu. Kotlety powinny mieć złoty kolor. Kotlety możesz po usmażeniu zostawić jeszcze na patelni pod przykryciem na 10 minut. Będą jeszcze bardziej delikatne.
Kotlety schabowe z kością, czyli pyszna soczystość
Kotlety schabowe z kością będą wyjątkowo soczyste i miękkie. Gdy po usmażeniu patelnię odstawimy i zostawimy kotlety w niej pod przykryciem, to staną się bardzo delikatne w środku. Tak przyrządzone schabowe charakteryzują się chrupiącą skórką i miękkim oraz soczystym środkiem.
To danie wprost rozpływa się w ustach. Kotlety schabowe z kością można podawać z ziemniakami, czerwoną kapustą lub buraczkami. W takim wydaniu są doskonałe. Pisaliśmy o schabowych w pysznej marynacie. Podawaliśmy też smaczny paten na marynatę do schabowych.