Smakosze.pl

YouTube/@ugotowany2485

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu

23 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kotlety schabowe to już klasyka kuchni polskiej. Przyrządzamy je na co dzień i od święta. Podajemy też podczas przyjęć okolicznościowych. Jednak dawniej kotlety schabowe musiały mieć to coś. Czy wiesz, o jaki ważny detal w schabowych chodzi? Przyrządź kotlety tak jak dawniej.

Kotlety schabowe, czyli konieczna kość

Kotlety schabowe często goszczą na stołach Polaków. To jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych w naszym kraju. Kotlety schabowe marynujemy w mleku, cebuli i skupiamy się na tłuszczu, na jakim je usmażymy. Zależy nam, by schabowe wyszły soczyste i pyszne.

Jednak często zapominamy o jednym bardzo istotnym szczególe. Kotlety schabowe powinny być z kością, dlatego taki schab powinno się wybierać do przygotowania tego dania. Co daje kość? Wiele osób twierdzi, że dodaje soczystości. Jest to prawda, bo kość w schabie zapobiega utracie wilgoci z mięsa. Kotlety są bardziej soczyste i miękkie. 

kotlet schabowy
YouTube/@ugotowany2485
zdrowa zupa

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić schabowe z kością?

Składniki:

  • 600 g schabu z kością
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • mleko
  • cebula
  • czosnek
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia

Oczyść kostkę z błonki, plastry schabu natnij w kilku miejscach na obwodzie. Mięso lekko rozbij tłuczkiem i włóż je do miseczki. Obłóż schab plastrami cebuli, posiekanym czosnkiem, tymiankiem. Dopraw solą, pieprzem i zalej mlekiem. 

Odstaw kotlety na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyjmij kotlety z mleka, osusz ręcznikiem papierowym. Panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Schabowe smaż na rozgrzanym smalcu. Kotlety powinny mieć złoty kolor. Kotlety możesz po usmażeniu zostawić jeszcze na patelni pod przykryciem na 10 minut. Będą jeszcze bardziej delikatne.

Kotlety schabowe z kością, czyli pyszna soczystość

Kotlety schabowe z kością będą wyjątkowo soczyste i miękkie. Gdy po usmażeniu patelnię odstawimy i zostawimy kotlety w niej pod przykryciem, to staną się bardzo delikatne w środku. Tak przyrządzone schabowe charakteryzują się chrupiącą skórką i miękkim oraz soczystym środkiem.

To danie wprost rozpływa się w ustach. Kotlety schabowe z kością można podawać z ziemniakami, czerwoną kapustą lub buraczkami. W takim wydaniu są doskonałe. Pisaliśmy o schabowych w pysznej marynacie. Podawaliśmy też smaczny paten na marynatę do schabowych.

schabowy z kością

makaron na obiad

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie

CZYTAJ DALEJ
sztuczka

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >