Włóż herbatniki do torebki i pokrusz wałkiem. To ciasto zrobisz w chwilę, dla wielu to smak dzieciństwa
Proste ciasto bez pieczenia o przyjemnym kakaowym smaku smaku dawniej królowało na polskich stołach. Dodawało się do niego m.in. kruszone herbatniki i bakalie. Niektórzy do dziś je przygotowują.
Popularne ciasto bez pieczenia z herbatnikami i kakao
Kto nigdy nie próbował bloku czekoladowego, czyli znakomitego PRL-owskiego deseru niewymagającego pieczenia, powinien choć raz się skusić. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a niezbędne będą jedynie cierpliwości i kilka dość tanich produktów.
Składniki:
- 500 g herbatników
- 120 g cukru
- 250 ml mleka
- 10 g cukru wanilinowego
- 150 g masła lub margaryny
- 60 g kakao do wypieków
Lista produktów niezbędnych do wykonania bloku czekoladowego nie jest długa. Podobnie krótkie i sprawne będzie przygotowanie. Szczegółowo opisuję je w dalszej części artykułu.
Z tą zupą szybko zbijesz cukier i cholesterol. Jem ją codziennie i wyniki wróciły do normyJak zrobić wyśmienity blok czekoladowy?
Zaczynam od wlania mleka do garnka i wsypania do niego cukru oraz cukru wanilinowego. Podgrzewam i mieszam, aż słodziki się rozpuszczą. Wtedy wsypuję kakao i dokładnie je rozprowadzam.
Teraz dodaję masło lub margarynę i wciąż mieszając zawartość garnka, roztapiam je. Odstawiam uzyskaną masę, by nieco ostygła. Herbatniki wkładam do większej torby foliowej. Zamykam ją i przy pomocy wałka do ciast kruszę ciastka.
Wsypuje je do kakaowej masy na ciasto bez pieczenia. Mieszam, po czym przenoszę do formy wyłożonej pergaminem lub zawijam ją w niego, formując niebyt pękaty wałek. Schładzam w lodówce.
Jak podawać blok czekoladowy?
W jednej z kawiarni podano mi kiedyś ten deser z plasterkiem świeżej pomarańczy i czekoladowym sosem. Do dziś uważam, że było to znakomite rozwiązanie. Sprawdzi się również bita śmietana i wiśnie czy powidła śliwkowe.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na ciasta bez pieczenia. Oprócz bloku czekoladowego polecamy deser przypominający jajko sadzone. Sprawdźcie też jak zrobić ciasto do złudzenia przypominające kawałek sera żółtego.