Smakosze.pl Przepisy To mój ulubiony przepis na jagodzianki. Zawsze się udają i smakują lepiej niż z drogich cukierni
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

To mój ulubiony przepis na jagodzianki. Zawsze się udają i smakują lepiej niż z drogich cukierni

29 czerwca 2024

Jagodzianki kuszą smakiem i są słodkim symbolem lata. Polecam wszystkim mój ulubiony przepis na jagodzianki. Te smakołyki z leśnymi owocami wychodzą, że palce lizać i zawsze się udają. Jagód w nich nie brakuje.

Jagodzianki z najlepszego przepisu, jaki znam

Lubisz jagodzianki ? Ja je uwielbiam, bo kojarzą mi się z latem i pysznie smakują. Jednak ceny tych znakomitych wypieków osiągają astronomiczne ceny . Za jagodziankę w cukierni trzeba słono zapłacić. Dlatego sama je piekę, tak jest taniej i smaczniej.

Polecam przepis na jagodzianki dzięki, któremu te smakołyki zawsze się dają. Są wyśmienite i o wiele lepsze niż z drogich cukierni . Wypróbuj tę recepturę w swojej kuchni, a podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

jagodzianki
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Dziś i w niedzielę w Biedronce każdy może dostać 35 zł. To nie jedyna niespodzianka na weekend

Jak zrobić jagodzianki lepsze niż z drogich cukierni?

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 4 dkg drożdży
  • 200 ml mleka
  • białko do smarowania
  • szczypta soli
  • 400 g jagód
  • 2 łyżki budyniu jagodowego

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 100 g stopionego masła

Przygotowanie jagodzianek zacznij od wsypania mąki do miski, dodaj szczyptę soli, wbij jajka, wsyp cukier. Odejmij z niego 2 łyżki do rozczynu drożdżowego . Następnie do letniego mleka, dołóż drożdże i cukier. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce . Składniki wymieszaj i rozczyn wlej do miski z mąką i pozostałymi składnikami.

Zrób kruszonkę z mąki, stopionego masła i cukru. Składniki wymieszaj. Teraz przełóż jagody do miski, oprósz budyniem jagodowym i wymieszaj. Wróć do ciasta drożdżowego i dokładnie je wyrabiaj. Ciasto musi odchodzić od rąk i wtedy dolej roztopione masło . Wymieszaj i ciasto odstaw na godzinę. W tym czasie podwoi swoją objętość.

Jagodzianki pyszne i puszyste

Ciasto drożdżowe pięknie wyrosło. Wyjmij je na matę posmarowaną masłem, rozbij je rękami i pokrój je na prostokąty. Nakładaj na nie jagody i zawijaj . Następnie jagodzianki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw je na 10 minut do wyrośnięcia i posyp kruszonką.

Jagodzianki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut. Gotowe jagodzianki posyp cukrem pudrem . Wychodzą pyszne, są pełne jagód i dosłownie rozpływają się w ustach. Dlatego koniecznie skorzystaj z tego przepisu , upiecz je i podaj na letni deser. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić klops z mięsa mielonego na obiad. Polecaliśmy przepis na najlepszy sernik świata od Rozkosznego .

jagodzianki
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Latem dzieciaki proszą mnie tylko o to ciasto. Ten galaretkowiec jest idealny na upał
Żadna jarzynowa. Sałatka ze smażonych pieczarek to teraz hit w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy