To mój ulubiony przepis na jagodzianki. Zawsze się udają i smakują lepiej niż z drogich cukierni
Jagodzianki kuszą smakiem i są słodkim symbolem lata. Polecam wszystkim mój ulubiony przepis na jagodzianki. Te smakołyki z leśnymi owocami wychodzą, że palce lizać i zawsze się udają. Jagód w nich nie brakuje.
Jagodzianki z najlepszego przepisu, jaki znam
Lubisz jagodzianki ? Ja je uwielbiam, bo kojarzą mi się z latem i pysznie smakują. Jednak ceny tych znakomitych wypieków osiągają astronomiczne ceny . Za jagodziankę w cukierni trzeba słono zapłacić. Dlatego sama je piekę, tak jest taniej i smaczniej.
Polecam przepis na jagodzianki dzięki, któremu te smakołyki zawsze się dają. Są wyśmienite i o wiele lepsze niż z drogich cukierni . Wypróbuj tę recepturę w swojej kuchni, a podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić jagodzianki lepsze niż z drogich cukierni?
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 4 dkg drożdży
- 200 ml mleka
- białko do smarowania
- szczypta soli
- 400 g jagód
- 2 łyżki budyniu jagodowego
Składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki cukru pudru
- 100 g stopionego masła
Przygotowanie jagodzianek zacznij od wsypania mąki do miski, dodaj szczyptę soli, wbij jajka, wsyp cukier. Odejmij z niego 2 łyżki do rozczynu drożdżowego . Następnie do letniego mleka, dołóż drożdże i cukier. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce . Składniki wymieszaj i rozczyn wlej do miski z mąką i pozostałymi składnikami.
Zrób kruszonkę z mąki, stopionego masła i cukru. Składniki wymieszaj. Teraz przełóż jagody do miski, oprósz budyniem jagodowym i wymieszaj. Wróć do ciasta drożdżowego i dokładnie je wyrabiaj. Ciasto musi odchodzić od rąk i wtedy dolej roztopione masło . Wymieszaj i ciasto odstaw na godzinę. W tym czasie podwoi swoją objętość.
Jagodzianki pyszne i puszyste
Ciasto drożdżowe pięknie wyrosło. Wyjmij je na matę posmarowaną masłem, rozbij je rękami i pokrój je na prostokąty. Nakładaj na nie jagody i zawijaj . Następnie jagodzianki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw je na 10 minut do wyrośnięcia i posyp kruszonką.
Jagodzianki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut. Gotowe jagodzianki posyp cukrem pudrem . Wychodzą pyszne, są pełne jagód i dosłownie rozpływają się w ustach. Dlatego koniecznie skorzystaj z tego przepisu , upiecz je i podaj na letni deser. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić klops z mięsa mielonego na obiad. Polecaliśmy przepis na najlepszy sernik świata od Rozkosznego .