Uformuj mięso mielone i ułóż na nim jajka. Moja rodzina prosi mnie o to danie w każdy weekend
![jajka na mięsie mielonym](https://images.iberion.media/images/1920/klops1_238cd0bf93.jpg)
W przepisach takich jak ten zwykłe kotlety mielone nabierają elegancji. Klops, ich większy odpowiednik, jest równie aromatyczny i sycący. W wersji, którą tu prezentujemy, jest jeszcze bardziej widowiskowy.
Klops z mięsa mielonego
Ten przepis prezentuje pozornie zwykłą pieczeń z mięsa mielonego w niemal odświętnej wersji. Za efekt odpowiada jajko na twardo, które można zapiec w środku tak przyrządzonego klopsa. Smaku dodaje także marynata, w której go zapiekamy.
Taki klops z jajkami ma jeszcze jedną przewagę nad zwykłymi kotletami. Przygotowujemy go w piekarniku, a zatem większość gotowania odbywa się z wyprzedzeniem. W porównaniu do kotletów, nie tylko mielonych, które najlepsze są świeżo zdjęte z patelni, to znaczne ułatwienie.
![gotowy klops](https://images.iberion.media/images/origin/klops2_6e6c96f8c1.jpg)
Klops z jajkami
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Dishes of Delicious, gdzie pokazany jest podobny klops z jajkami na twardo. Autorzy dodają tam do mięsa m.in. szpinaku. Warto pamiętać, że możemy wzbogacać tego typu potrawy dość swobodnie.
Składniki
- 800 g mięsa mielonego
- 5 jajek
- ½ szklanki bułki tartej
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- Przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, majeranek, roztarty kmin rzymski
- Na marynatę: sos barbecue
Pieczemy klops z jajkami na twardo
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach, a cebulę drobno siekamy. Wrzucamy ją na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy, aż składniki będą miękkie.
Z jajek odkładamy jedno, pozostałe gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy odciśniętą bułkę, bułkę tartą i przesmażone warzywa. Wybijamy pozostałe jajko, przyprawiamy, dosypujemy większość posiekanej natki pietruszki i wyrabiamy na jednolitą mięsną masę.
Masę mięsną dzielmy na połowy. Z jednej formujemy dość gruby prostokąt, układamy na dnie wysmarowanego oliwą naczynia do pieczenia. Na tej warstwie klopsa w rządku układamy jajka na twardo. Całość okładamy pozostałym mięsem i formujemy klops.
Kiedy bochen mięsa będzie gotowy, smarujemy go z góry sosem barbecue. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Serwujemy w plastrach z ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj też przepisy na doskonały biszkopt z minimum składników i sernik baskijski.
![klops do pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/klops3_f26bcddf1f.jpg)
![zawijane filety z kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/filet_z_kurczaka_e18b253a4d.jpg)
![kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior_e2299439e3.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![mięso mielone](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_mielone_63fbd0ec7c.jpg)
![mięso mielone do pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/mielone1_9f41834d5a.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_8c21ed8c0f.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_417c5d1381.jpg)
![Ogórki curry](https://images.iberion.media/images/origin/ogo_ki_02e384f048.jpg)
![obiad z szynki wieprzowej](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_z_szynki_wieprzowej_5794ee61ab.jpg)
![kurczak](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak_b99500519e.jpg)
![panierowanie cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_a844a9f96b.jpg)
![chleb](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowany_chleb_63096fbcb3.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_838153949b.jpg)
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_schabowe_e92fed4553.jpg)
![klopsiki](https://images.iberion.media/images/origin/klopsiki_d726dea3f5.jpg)
![faszerowane pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_918b952727.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_48b1998ffa.jpg)
![śniadanie](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_a6e00cf11b.jpg)
![kapusta z kefirem](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta_169c3d8d13.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_44d8fec998.jpg)
![placki z ziemniaków i Tomasz Strzelczyk](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_a320763644.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_5da0009618.jpg)
![kluski drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_drozdzowe_21c61fad7b.jpg)
![zupa kalafiorowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_kalafiorowa_5ba9e797fd.jpg)
![kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/schabowe1_cb21986d96.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_8971f9637f.jpg)
![obieranie bobu](https://images.iberion.media/images/origin/obieranie_bobu_e416010ad8.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)
![odwrócona pizza Jamiego Olivera](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_1780949480_2666da9501.jpg)
![Kiszone ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Kiszone_ogorki_9b1c57a0b3.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![Ryby](https://images.iberion.media/images/origin/Filet_z_ryby_a52ac79dec.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![Siemię lniane](https://images.iberion.media/images/origin/Siemie_lniane_ab3bcf7f97.jpg)