Rozkoszny pokazał przepis na najlepszy sernik świata. Jedna porada jest bezcenna, mało kto o tym wie
![sernik baskijski](https://images.iberion.media/images/1920/sernik_9ce33909f5.jpg)
Znany z mediów społecznościowych autor przepisów kulinarnych zaprezentował autorski przepis na doskonały sernik baskijski. Z jego sposobem przyrządzisz go bardzo łatwo, a smak deseru zachwyci każdego. O jednej poradzie wiedzą tylko nieliczni.
Rozkoszny ze swoim kultowym przepisem
Rozkoszny to autor bloga, a także autor książek kucharskich, w których dzieli się autorskimi przepisami na różnego rodzaju dania oraz ciasta. Bloger swoje przepisy publikuje również w mediach społecznościowych. To właśnie na YouTube znaleźliśmy jego popisowy sposób na sernik baskijski.
Ciasto zachwyca nie tylko smakiem, ale i doskonałym wyglądem. Najważniejsze jest jednak to, że sernik udaje się za każdym razem i jego wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. Poznaj ten unikalny przepis, który jest umieszczony w dalszej części artykułu i zrób go nawet dzisiaj. W przepisie umieszczono także poradę dzięki, której ukrojony kawałek ciasta będzie idealny. Już nigdy nie zrobisz tej prostej czynności inaczej.
![spód sernika.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/spod_sernika_24dbb50259.jpg)
Sernik baskijski z kilku składników
Do przygotowania sernika z przepisu Rozkosznego nie potrzebujesz wielu składników. Najważniejszy jest oczywiście ser, ale i jak się okazuje również ciasteczka, które po z mieleniu stworzą spód ciasta. Wszystkie produkty wraz z proporcjami umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a w dodatku żadnego z nich nie pomijaj.
Składniki:
- 180 g dowolnych herbatników (mogą być nawet te z czekoladą na wierzchu)
- 3 łyżki masła
- 750 g serka typu Philadelphia
- 250 g jogurtu greckiego
- 250 g drobnoziarnistego cukru
- 6 jajek
- 400 ml śmietany 36%
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przepis na sernik baskijski
Przygotowanie zacznij od zblendowania herbatników na drobny pył. Wlej roztopione masło i wymieszaj składniki, tworząc jednolitą masę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę z ciastek. Ubij ją za pomocą łyżki, aby stworzyć idealny spód. Piecz go w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 6 minut.
Ser, jogurt grecki oraz cukier umieść w misce. Za pomocą miksera utrzyj produkty na jednolitą masę. Wbij jajka i dodaj śmietanę, sól, ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż masę na wystudzony spód i równomiernie ją rozprowadź.
Sernik piecz przez 30 minut w rozgrzanym do 240 stopni piekarniku. Wystudź ciasto, a potem umieść je w lodówce na 8 godzin. Sernik baskijski podawaj jako deser na zimno. Pamiętaj jednak, aby zawsze kroić sernik nożem zanurzonym przez 3-5 sekund we wrzątku. Tak zawsze robi Rozkoszny, dzięki czemu ciasto nie pokruszy się, a ukrojony kawałek będzie idealny. Sprawdź przepis na ciasto z wiśni oraz dowiedz się o nowych opłatach w sklepach spożywczych.
![masa serowa.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/masa_serowa_9e1da60112.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_075f0c1af8.jpg)
![przekąski](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_f1947a6844.jpg)
![kluski drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_drozdzowe_21c61fad7b.jpg)
![chleb](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowany_chleb_63096fbcb3.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_8c21ed8c0f.jpg)
![Ogórki curry](https://images.iberion.media/images/origin/ogo_ki_02e384f048.jpg)
![Książulo](https://images.iberion.media/images/origin/gessler_65ec14d0e6.jpg)
![zupa nic](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_nic_57527ddef7.jpg)
![śniadanie](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_a6e00cf11b.jpg)
![roladki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/roladki_z_cukinii_1434f65af8.jpg)
![zupa z makaronem](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_owocowa_aaa10c8b83.jpg)
![brzoskwinie w cieście](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_brzoskiwnie_01eb7f9dd3.jpg)
![ogórki małosolne w worku](https://images.iberion.media/images/origin/malosolne_bez_zalewy_becfd4542c.jpg)
![delicje na blasze](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_ea6858bcba.jpg)
![ciasto z kruszonką](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_kruszonka_21ad3199e0.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_c607ac36ba.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_44d8fec998.jpg)
![panierowanie cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_a844a9f96b.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_wisniami_3278fa7b29.jpg)
![zawijane filety z kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/filet_z_kurczaka_e18b253a4d.jpg)
![placki z ziemniaków i Tomasz Strzelczyk](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_a320763644.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![domowy chleb](https://images.iberion.media/images/origin/domowy_chleb_710e89327b.jpg)
![zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_75f5219f67.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_fran_4bf45ce8c5.jpg)
![walfe z PRL pischinger](https://images.iberion.media/images/origin/wafle_z_PRL_f883c13e43.jpg)
![ciasto drożdżowe przepis](https://images.iberion.media/images/origin/candy_girl_kitchen_a1adb5840c.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)
![odwrócona pizza Jamiego Olivera](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_1780949480_2666da9501.jpg)
![Kiszone ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Kiszone_ogorki_9b1c57a0b3.jpg)
![czyszczenie piekarnika](https://images.iberion.media/images/origin/czyszczenie_piekarnika_f85066884d.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)