Smakosze.pl Przepisy To moja ulubiona letnia zupa. Nie zgadniesz, z czego ją robię
Materiał YouTube z kanału Nowe smaczne przepisy

To moja ulubiona letnia zupa. Nie zgadniesz, z czego ją robię

2 sierpnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Uwielbiam zupy wszelkiego rodzaju. Na czas letni szczególnie upodobałam sobie jedną z nich. Przygotowuję ją z popularnego sezonowego warzywa. Lekkostrawny, ale sycący posiłek od lat zachwyca całą moją rodzinę.

Zupa z cukinii zachwyca smakiem

Jeśli szukasz pomysłu na lekki letni posiłek, nie mogłaś lepiej trafić. Poniżej znajdziesz mój sprawdzony przepis na wyśmienitą zupę z cukinii. Potrawa pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Będziesz do niej wracać z przyjemnością.

Zupa z cukinii ma postać kremu. Idealnie smakować więc będzie podana z aromatycznymi grzankami. Równie dobrze pasować te będą do niej pestki, np. te ze słonecznika. Wybierz wariant, który najbardziej Ci pasuje i ciesz się smakiem doskonałej zupy z cukinii.

Jajko z chochli to prawdziwy przebój. Jest bardzo zdrowe i za każdym razem się udaje

Przepis na letnią zupę z cukinii

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie serka topionego
  • 2 szklanki buliony warzywnego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić najlepszą zupę krem z cukinii?

Przygotuj warzywa na zupę krem z cukinii. W tym celu oczyść je i pokrój na mniejsze kawałki . W garnku rozgrzej niewielką ilość oleju. Na tłuszcz wrzuć cebule i podsmażaj do zeszklenia .

Do cebuli dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek . Kiedy puści aromat, dorzuć do warzyw marchewkę oraz ziemniaki . Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś całość przez 10-15 minut .

Do składników na zupę dodaj pokrojoną w kostkę cukinię . Duś przez kolejne 5-6 minut . Po upływie tego czasu do garnka wlej bulion warzywny w takiej ilości, aby jedynie zakrywał pozostałe składniki . Wszystko razem gotuj, aż warzywa całkowicie zmiękną .

Kiedy warzywa staną się miękkie, dodaj do garnka serek topiony . Mieszaj potrawę do jego całkowitego rozpuszczenia . Następnie dopraw zupę za pomocą soli i pieprzu . Ponownie przykryj garnek i duś danie jeszcze przez 3-4 minuty .

Gotową zupę z cukinii zdejmij z kuchenki . Zblenduj ją na gładki krem. Nakładaj na talerze i podawaj z domowymi grzankami lub mieszanką pestek . Zupa smakuje doskonale zarówno podana od razu po przyrządzeniu, jak też odgrzana na następny dzień . Nikt nie uwierzy, że te kotlety nie są zrobione z mięsa . Gorzki smak cukinii powinien wzbudzić naszą szczególną czujność .

gotowa zupa z cukinii.png
Canva / etorres69
Sanepid wziął pod lupę zakopiańskie oscypki. Mogą zniknąć z Krupówek
Test na fasolkę szparagową bez łyka znają wszyscy. My wiemy, jak najłatwiej je usunąć
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy