To moja ulubiona letnia zupa. Nie zgadniesz, z czego ją robię
Uwielbiam zupy wszelkiego rodzaju. Na czas letni szczególnie upodobałam sobie jedną z nich. Przygotowuję ją z popularnego sezonowego warzywa. Lekkostrawny, ale sycący posiłek od lat zachwyca całą moją rodzinę.
Zupa z cukinii zachwyca smakiem
Jeśli szukasz pomysłu na lekki letni posiłek, nie mogłaś lepiej trafić. Poniżej znajdziesz mój sprawdzony przepis na wyśmienitą zupę z cukinii. Potrawa pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Będziesz do niej wracać z przyjemnością.
Zupa z cukinii ma postać kremu. Idealnie smakować więc będzie podana z aromatycznymi grzankami. Równie dobrze pasować te będą do niej pestki, np. te ze słonecznika. Wybierz wariant, który najbardziej Ci pasuje i ciesz się smakiem doskonałej zupy z cukinii.
Przepis na letnią zupę z cukinii
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 3 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 opakowanie serka topionego
- 2 szklanki buliony warzywnego
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić najlepszą zupę krem z cukinii?
Przygotuj warzywa na zupę krem z cukinii. W tym celu oczyść je i pokrój na mniejsze kawałki . W garnku rozgrzej niewielką ilość oleju. Na tłuszcz wrzuć cebule i podsmażaj do zeszklenia .
Do cebuli dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek . Kiedy puści aromat, dorzuć do warzyw marchewkę oraz ziemniaki . Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś całość przez 10-15 minut .
Do składników na zupę dodaj pokrojoną w kostkę cukinię . Duś przez kolejne 5-6 minut . Po upływie tego czasu do garnka wlej bulion warzywny w takiej ilości, aby jedynie zakrywał pozostałe składniki . Wszystko razem gotuj, aż warzywa całkowicie zmiękną .
Kiedy warzywa staną się miękkie, dodaj do garnka serek topiony . Mieszaj potrawę do jego całkowitego rozpuszczenia . Następnie dopraw zupę za pomocą soli i pieprzu . Ponownie przykryj garnek i duś danie jeszcze przez 3-4 minuty .
Gotową zupę z cukinii zdejmij z kuchenki . Zblenduj ją na gładki krem. Nakładaj na talerze i podawaj z domowymi grzankami lub mieszanką pestek . Zupa smakuje doskonale zarówno podana od razu po przyrządzeniu, jak też odgrzana na następny dzień . Nikt nie uwierzy, że te kotlety nie są zrobione z mięsa . Gorzki smak cukinii powinien wzbudzić naszą szczególną czujność .