Pokrój cukinię na plastry, ubij tłuczkiem i zapanieruj. Te kotlety biją na głowę nawet schabowe
Cukinia może stanowić doskonały materiał na obiadowe kotlety. Popularne zwłaszcza latem warzywo po obtoczeniu w panierce z dodatkiem sera żółtego i ziół smakuje znacznie lepiej niż niejedne schabowe. Wykonanie dania to bułka z masłem — kto raz zrobił jakiekolwiek panierowane przysmaki z pewnością sobie poradzi.
Przepis na wyśmienite kotlety z cukinii
Plastry cukinii w znakomitej panierce z dodatkiem sera i aromatycznych ziół przekonają do siebie nawet najbardziej wybrednych. Sezonowy specjał jest prosty w przygotowaniu i nie kosztuje wiele. Warto spróbować.
Składniki:
- Pyszne kotlety z cukinii
- 1 cukinia średniej wielkości
- 4 duże jaja
- 55 g bułki tartej
- 50 g mąki pszennej
- 100 g ulubionego sera żółtego
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich lub tymianku i bazylii
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować kotlety z cukinii? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od umycia cukinii i pokrojenia jej niezbyt grube, podłużne plastry. Każdy z nich delikatnie rozbijamy przy pomocy tłuczka — podobnie jak klasyczne, mięsne kotlety. Następnie kawałki warzywa oprószamy solą oraz pieprzem.
W głębokim talerzu łączymy mąkę pszenną, bułkę tartą i wybrane suszone zioła. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty. Do drugiego naczynia wbijamy jaja i staranne roztrzepujemy je widelcem.
Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Cukinię obtaczamy w jajku i w mieszance suchych produktów. Smażymy na średnim ogniu, aż będzie rumiana z obu stron.
Jak podawać kotlety z cukinii?
Przysmak w chrupiącej panierce świetnie smakuje w towarzystwie ziemniaków z wody lub kaszy i soczystej warzywnej surówki. Warto sięgnąć po smakołyki z jabłkiem czy marchewką. Można też skusić się na sezonową kompozycję z udziałem kalarepy.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite obiadowe kotlety. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować klasyczne schabowe z kością. Być może skuszą was też wyśmienite steki z kalafiora.