Smakosze.pl Przepisy To najlepsza marynata do karkówki z grilla. Używam jej od zawsze, każdy mnie prosi o przepis
Fot. Canva/morisfoto

To najlepsza marynata do karkówki z grilla. Używam jej od zawsze, każdy mnie prosi o przepis

13 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pogoda sprzyja, aby w tym roku sezon na grilla rozpocząć znacznie wcześniej. Dlatego poznaj ten przepis na marynatę, z którą karkówka z grilla będzie smakowała wybornie. Z nią zawsze się udaje i wszyscy są zadowoleni.

Karkówka z grilla musi być

Karkówka , kiełbasa i kaszanka. Wszyscy wyczekiwaliśmy sezonu na grilla. Trudno się nie dziwić. Po srogiej zimie wiele osób chętnie spotka się w gronie najbliższych, by zajadać smakołyki z grilla. Dla tych, którzy nie mogą się doczekać, mam dobre wiadomości. Pogoda sprzyja na tyle, że sezon można rozpocząć już w ten weekend.

Szczególnie że zdradzę ci mój, sprawdzony przepis na marynatę, dzięki której karkówka z grilla będzie smakowała doskonale. Zrób i przekonaj się sama. Zaproszeni na grilla smakosze będą zachwyceni.

karkó∑ka.jpg
Fot. Canva/bhofack2
Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Z tym kotlety będą jeszcze bardziej soczyste

Tylko kilka składników

Marynata z tego przepisu jest przygotowywana tylko z kilku składników. To właśnie dzięki nim karkówka z grilla nabierze zupełnie innego, lepszego smaku. Poniżej umieściłem ci wszystkie potrzebne produkty. Jest ich naprawdę niewiele. W dodatku są tak powszechne, że wszystkie możesz mieć w swojej kuchni. Sprawdź listę i zaczynamy marynowanie.

Składniki:

  • 40 g musztardy delikatesowej
  • 30 g miodu
  • 10 g ziół prowansalskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 g mielonej papryki wędzonej
  • sok z cytryny
  • olej
  • pieprz
  • sól

Ta marynata jest niezbędna

Do miski włóż musztardę oraz miód. Następnie wsyp zioła prowansalskie, mieloną paprykę wędzoną, pieprz oraz sól. Wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz odrobinę oleju.

Przez praskę przeciśnij obrane ząbki czosnku i dodaj je do miski z pozostałymi przyprawami. Wymieszaj wszystkie składniki, aby stworzyły jednolitą marynatę. Teraz pozostaje ci tylko pokroić karkówkę na plastry, zamarynować i pozostawić na dłuższą chwilę w lodówce. Po tym złożonym procesie smaż mięso na grillu i ciesz się jego smakiem. Sprawdź, jak ulepszyć kotlety mielone oraz poznaj prosty przepis na sernik .

grill.jpg
Fot. Canva/senky
Lidl poszedł na całość, w sobotę uwielbiane produkty dostaniesz za bezcen. Taniej nawet o 60%
Ten przepis znalazłem w internecie. Zapiekanka gołąbkowa wyszła pysznie, starcza na kilka dni
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy