Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najprostszy przepis na sernik, jest puszysty i nie opada. Najważniejszy jest 1 składnik
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.04.2024 07:58

To najprostszy przepis na sernik, jest puszysty i nie opada. Najważniejszy jest 1 składnik

szybki sernik
fot. youtube.com/szpileczkiibabeczki166

Serniki dzielą się na dwa rodzaje: łatwe i trudne. Okazuje się jednak, że wystarczy naprawdę niewielka modyfikacja klasycznego przepisu, by granica między jednym i drugim się zatarła. Efektem tego przepisu jest właśnie sernik łatwy, który smakuje jak niezwykle skomplikowany.

Sernik z mlekiem w proszku

Pierwszym uproszczeniem naszego przepisu jest oczywiście szybki spód do ciasta. Tam, gdzie normalnie przygotowywalibyśmy prawdziwe kruche ciasto, dziś stosujemy herbatniki. Efekt nie będzie dokładnie ten sam, ale przecież nie od tego są przepisy na szybki sernik.

Jest za to jeszcze jedna, bardziej nieoczekiwana modyfikacja. Rzadko spotyka się przepisy na sernik, które wymagają użycia mleka w proszku. To ono odpowiada częściowo za ten efekt: nadaje ciastu puszystości.

mieszanie ciasta
fot. youtube.com/szpileczkiibabeczki166
Makłowicz wskazał największy błąd Polaków w kuchni. „Brak wyobraźni”

Przepis na szybki sernik

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Szpileczki i babeczki. Autorka przypomina tam o ważnej zasadzie przy pieczeniu sernika: pozostawić go w piekarniku, aż całkowicie nie ostygnie.

Składniki

  • 1 opakowanie herbatników
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki zimnego mleka
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 6 jajek
  • 180 ml oleju

Ciasto na szybko

Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dno układamy ciasno herbatniki. Można ułożyć je także wzdłuż brzegów blachy. Jeśli używamy okrągłej formy, można pomóc sobie krusząc ciastka, by ułożyć je w zaokrągleniach.

Białka jajek oddzielamy od żółtek. Te ostatnie umieszczamy w kielichu robota, dodajemy twaróg, budyń i aromat waniliowy i ubijamy na dobrze napowietrzoną masę. Mieszając na wolnych obrotach, powoli wlewamy olej. Do masy dodajemy mleko w proszku i łączymy na jednolitą masę.

W osobnym naczyniu ubijamy białka z cukrem na sztywną, jedwabistą pianę. Kiedy jest gotowa, dodajemy do niej małymi porcjami ciasto i mleko, po każdej porcji rozprowadzając je na jednolitą masę.

Kiedy składniki są dobrze połączone, wylewamy je na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię ciasta. Wstawiamy je na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a ciasto wyjmujemy dopiero z wystudzonego.

Wypróbuj też przepis na szybkie ciasto budyniowe bez pieczenia i sprawdź swoją wiedzę w teście na znajomość jajek.

masa na herbatnikach
fot. youtube.com/szpileczkiibabeczki166