To najlepsze racuchy, jakie kiedykolwiek jadłam. Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz
Racuchy są pysznym pomysłem na posiłek w ciepłe dni. Co zrobić, żeby wyszły mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz? Skorzystaj z tego przepisu, a uzyskasz taki efekt w kuchni.
Racuchy, czyli miękkie i chrupiące danie
Lubisz racuchy? Ja za nimi przepadam. Jednak zdarzało się, że nie wychodziły mi tak, jak powinny. Racuchy były po prostu zbyt twarde. Teraz to się zmieniło, bo korzystam ze sprawdzonego przepisu na to pyszne danie .
Dzięki niemu racuchy, które przygotowuję jest puszyste, a do tego mięciutkie w środku. Sekret tkwi w konsystencji ciasta, które jest wyjątkowo gęste . Racuchy są uniwersalne i proste w przygotowaniu. Poniżej znajdziesz na nie najlepszy przepis.
Jak zrobić racuchy?
Składniki:
- 300 g maki pszennej
- 400 g kefiru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 jabłka
Przygotowanie dania zacznij od przesiania do miski mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wlej kefir wymieszany z żółtkami i połącz składniki . Jabłka pokrój w kosteczkę i dołóż do ciasta. Wymieszaj, a białka ubij na sztywną pianę.
Przełóż ją łyżką do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj. Racuchy smaż na oleju z dwóch stron na złoty kolor . Wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Danie jest gotowe do podania.
Racuchy, czyli przysmak na talerzu
Racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem lub podać z konfiturą. W środku są delikatne i mięciutkie, a na zewnątrz przyjemnie chrupiące . Taki smakołyk dosłownie rozpływa się w ustach. Swoją delikatność i lekkość zawdzięczają kefirowi.
W tym daniu jabłka możesz zastąpić malinami lub jagodami. Racuchy wyjdą równie pyszne i zjesz je z apetytem . Polecam ten przepis , bo daje znakomity efekt w kuchni. Danie znika w mgnieniu oka z talerzy. Pisaliśmy o tym, jaka polska zupa została uznana za najlepszą. Podawaliśmy przepis na pierogi z czereśniami.
Źródło: ilovebake.pl