Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wcale nie jagody i truskawki. Najlepsze letnie pierogi są na tych owocach
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.06.2024 15:30

Wcale nie jagody i truskawki. Najlepsze letnie pierogi są na tych owocach

pierogi z owocami
fot. Canva

Letnia pora zachęca do eksperymentowania.  Dziś poszerzamy asortyment pierogów o takie z nadzieniem owocowym. Jasne, pierogi z jagodami to nic nowego – ale bawmy się, póki mamy większy wybór owoców.

Pierogi z owocami

Pierogi z owocami należą do kanonu naszych sklejanych przysmaków. Kochają je duzi, a zwłaszcza ci mniejsi – często wybredne dzieci, dla których taki obiad to prawdziwa gratka. W sezonie na czereśnie warto choć na chwilę odejść od nieśmiertelnej listy – tych z truskawkami i z jagodami.

Faktem jest, że czereśnie nie rozpieszczają nas ceną. Kwietniowe przymrozki i majowe ulewy sprawiły, że 2024 rok nie obfituje w te słodkie i pyszne owoce. Jednak warto choć raz spróbować tego przepisu, zwłaszcza że nie trzeba ich tak znowu dużo.

pierogi ze śmietaną
fot. Canva
Wkładam do miski koperek, dodaję jajka i odpalam blender. Wszyscy łapią się za głowy, gdy widzą co z tego powstaje

Czereśniowe pierogi

Przygotowujemy dziś pierogi z ciasta z dodatkiem mleka, bo takie świetnie komponuje się z owocowymi pierogami. Oczywiście sprawdzony przepis na bazie wody będzie także dobrym wyborem. Pierogi takie można serwować z kwaśną śmietaną lub jogurtem, albo np. z sosem waniliowym.

Składniki

  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 300 g czereśni
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Szczypta soli

Farsz do pierogów z czereśni

Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. W kopczyku robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy ciasto nożem, a następnie wyrabiamy rękami na gładką masę. 

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki. Powinno tam spędzić ok. 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy czereśniowy farsz.

Czereśnie drylujemy, przekrawamy na połówki i słodzimy cukrem pudrem. Jeśli są wyjątkowo słodkie, można użyć go mniej (albo wcale). Ciasto rozwałkowujemy cienko, wykrawamy szklanką krążki, a na każdy nakładamy łyżeczkę czereśni i sklejamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia.

Wypróbuj też inne owocowe przepisy: na ciasto z jagodami i racuchy z truskawkami.

pierogi z czereśniami
fot. Canva