Wcale nie jagody i truskawki. Najlepsze letnie pierogi są na tych owocach
![pierogi z owocami](https://images.iberion.media/images/1920/pierogi1_c69937fa57.jpg)
Letnia pora zachęca do eksperymentowania. Dziś poszerzamy asortyment pierogów o takie z nadzieniem owocowym. Jasne, pierogi z jagodami to nic nowego – ale bawmy się, póki mamy większy wybór owoców.
Pierogi z owocami
Pierogi z owocami należą do kanonu naszych sklejanych przysmaków. Kochają je duzi, a zwłaszcza ci mniejsi – często wybredne dzieci, dla których taki obiad to prawdziwa gratka. W sezonie na czereśnie warto choć na chwilę odejść od nieśmiertelnej listy – tych z truskawkami i z jagodami.
Faktem jest, że czereśnie nie rozpieszczają nas ceną. Kwietniowe przymrozki i majowe ulewy sprawiły, że 2024 rok nie obfituje w te słodkie i pyszne owoce. Jednak warto choć raz spróbować tego przepisu, zwłaszcza że nie trzeba ich tak znowu dużo.
![pierogi ze śmietaną](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi2_13a8d1bd53.jpg)
Czereśniowe pierogi
Przygotowujemy dziś pierogi z ciasta z dodatkiem mleka, bo takie świetnie komponuje się z owocowymi pierogami. Oczywiście sprawdzony przepis na bazie wody będzie także dobrym wyborem. Pierogi takie można serwować z kwaśną śmietaną lub jogurtem, albo np. z sosem waniliowym.
Składniki
- ½ kg mąki
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 300 g czereśni
- 2 łyżki cukru pudru
- Szczypta soli
Farsz do pierogów z czereśni
Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. W kopczyku robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy ciasto nożem, a następnie wyrabiamy rękami na gładką masę.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki. Powinno tam spędzić ok. 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy czereśniowy farsz.
Czereśnie drylujemy, przekrawamy na połówki i słodzimy cukrem pudrem. Jeśli są wyjątkowo słodkie, można użyć go mniej (albo wcale). Ciasto rozwałkowujemy cienko, wykrawamy szklanką krążki, a na każdy nakładamy łyżeczkę czereśni i sklejamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia.
Wypróbuj też inne owocowe przepisy: na ciasto z jagodami i racuchy z truskawkami.
![pierogi z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi3_a6eb6f7e9f.jpg)
![gotowe pampuchy](https://images.iberion.media/images/origin/pampuchy1_e773f18f1d.jpg)
![ciasto z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_owocami_03620acc40.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_7dacb5ae59.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ser_nik_1a3c1d1dfd.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodzianki1_5c24e6aa0d.jpg)
![zupa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_dd5debf84b.jpg)
![wodzionka](https://images.iberion.media/images/origin/wodzionka1_9910438f97.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki1_8703324a5e.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_f9000004bc.jpeg)
![deser z kaszy jaglanej](https://images.iberion.media/images/origin/deser_318148d00e.jpg)
![układanie ogórków w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_7a7a69bf61.jpg)
![mrożone maliny](https://images.iberion.media/images/origin/maliny_74ada3797a.jpg)
![surówka z młodej kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/surowka1_1ac0fed945.jpg)
![truskawki i jajka](https://images.iberion.media/images/origin/truskawki_80f80b61c1.jpg)
![zupa w garnuszku](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_cf46b33e32.jpg)
![zupa anny lewandowskiej](https://images.iberion.media/images/origin/lewa1_cfa9292643.jpg)
![obiad z fasolki szparagowej](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_z_fasolki_szparagowej_eb63659f08.jpg)
![zupa z jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_jablek_854b6db407.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_40b5909e0a.jpg)
![Okrasa i bób](https://images.iberion.media/images/origin/Okrasa_9d103a0e16.jpg)
![ciasto z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_e7d2869b82.jpg)
![ogórki w zalewie z ketchupu](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_7a836f72fb.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki1_177033b086.jpg)
![Salmorejo](https://images.iberion.media/images/origin/Salmorejo_e6d52b99fc.jpg)
![ciastka z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciastka_2afe2ffe58.jpg)
![ciasto truskawkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8a3caace1f.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)
![pies](https://images.iberion.media/images/origin/pies_6950382eeb.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2466755329_de0b232d9e.jpg)
![jagody](https://images.iberion.media/images/origin/ja_e3d38f6aa4.jpg)
![lody](https://images.iberion.media/images/origin/222_98e42dc077.jpg)
![SERNIK Z ZIEMNIAKAMI](https://images.iberion.media/images/origin/cakes_862_1280_c3e7f2c6fc.jpg)
![Szklarnia](https://images.iberion.media/images/origin/Szklarnia_1_c46fc159c6.jpg)
![jagody na dłoni](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_lesne_eaeff49810.jpg)