Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto z kremem malinowym jest tak pyszne, że w domu nie możemy przestać go jeść
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.06.2024 18:08

To ciasto z kremem malinowym jest tak pyszne, że w domu nie możemy przestać go jeść

ciasto
Fot. YouTube/KuchniaMarioli

Marzy ci się ciasto pyszne i równie efektowne? Sięgnij po przepis na wypiek z kremem malinowym z Kuchni Marioli. Tysiące fanów doceniło tę znakomitą recepturę. Dzięki niej upieczesz ciasto w sam raz na wiosenne i letnie dni. 

Ciasto z kremem malinowym najlepsze na deser

Szukasz przepisu na ciasto? To receptura z Kuchni Marioli jest w sam raz dla ciebie. Popularna youtuberka robi pyszne ciasto z kremem malinowym. Delikatny i leciutki biszkopt z apetycznym malinowym kremem, jest strzałem w 10! To ciasto okazale wygląda i pysznie smakuje, dlatego sprawdzi się na deser. W dodatku ma smak sezonowych owoców, co czyni je jeszcze lepszym na tę porę roku. 

U mnie w domu wypiek z Kuchni Marioli stał się już prawdziwym hitem. Rodzina zajada się ciastem z malinami i zawsze prosi o dokładkę. Nie ma co się dziwić. Taki deser jest najlepszy po obiedzie. Przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Marioli. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto
Fot. YouTube/KuchniaMarioli
Wkładam do miski koperek, dodaję jajka i odpalam blender. Wszyscy łapią się za głowy, gdy widzą co z tego powstaje

Jak upiec ciasto z kremem malinowym z Kuchni Marioli?

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maki pszennej tortowej

Składniki na krem malinowy:

  • 3 galaretki malinowe
  • 750 ml gorącej wody
  • 300 g malin
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%

Składniki na bitą śmietanę:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 zagęstniki śmietanex
  • 250 g serka mascarpone

Przygotowanie ciasta zacznij od upieczenia biszkoptu. Jajka ubij z cukrem, wlej olej, wsyp mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ubijaj i dosypuj mąkę tortową. Powinna powstać gładka i jednolita masa. Wlej ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Gdy ostygnie, przekrój w poprzek na pół, żeby można było je przełożyć. Teraz zajmij się przygotowaniem kremu malinowego. Do miski wsyp galaretki i wlej wrzątek. Mieszaj do rozpuszczenia. Następnie odstaw do ostygnięcia i dołóż maliny. Galaretki schłodź, by stężały.

Ciasto pełne malin i kremu dla każdego łasucha

Ubij śmietanę z mascarpone i wlej do tężejące galaretki z malinami. Masę wylej na połówkę ciasta, przykryj drugą połówką i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Teraz przygotuj bitą śmietanę. Zimną śmietanę ubij z cukrem na najwyższych obrotach.

Gdy będzie puszysta, dodaj mascarpone, zagęstniki do śmietany i wyłóż bitą śmietanę na ciasto z lodówki. Udekoruj je i od razu możesz podawać! Ciasto z kremem malinowym jest puszyste, delikatne i rozpływa się w ustach. Każdy kto go spróbuje, poprosi o dokładkę. Pisaliśmy o tym, jak ugotować zupę, która jest popularna na Śląsku. Radziliśmy, jak zrobić pyszne ciasto z dżemu i sody oczyszczonej. 

ciasto
Fot. YouTube/KuchniaMarioli

Źródło: YouTube/KuchniaMarioli

Zdjęcia: screen YouTube/KuchniaMarioli