To najlepszy przepis na sernik z rosą. Zawsze wychodzi idealnie, cała rodzina się nim zachwyca
Nie potraficie odmówić sobie sernika? To tym bardziej zachwycicie się sernikiem rosa. Tak efektowanego i zarazem pysznego wypieku jeszcze nie próbowaliście. Dzięki temu przepisowi upieczecie ciasto, które zrobi wrażenia na każdym łasuchu.
Sernika rosa z maślanego ciasta i pianki bezowej
Serniki to ciasta, które uwielbiają Polacy . Kremowe, aksamitne i rozpływające się w ustach są słodkim marzeniem łasuchów w każdym wieku . Też wiemy, co dobre i proponujemy przepis, który na pewno was zachwyci. Efekt jest fenomenalny, a sernik rosa wygląda okazale i smakuje wspaniale.
Ten pyszny wypiek z kruchego maślanego ciasta, waniliowej masy serowej i leciutkiej pianki bezowej aż prosi się o spróbowanie. Na jego wierzchu znajdziemy właśnie krople rosy, czyli kropelki na bezie. Jak je uzyskać? Nie można przekroczyć czasu pieczenia bezy. W piekarniku nie może spędzić więcej niż 15 minut. Skorzystaj z naszego przepisu i upiecz sernika rosa, który zawsze wychodzi idealnie.
Jak zrobić sernik rosa?
Składniki na kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 2 ½ łyżki cukru pudru
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 400 ml mleka
- ½ szklanki oleju
Składniki na piankę bezową:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia kruchego ciasta. Do miski wsyp mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Dodaj też żółtka, śmietanę i posiekane zimne masło . Zagnieć ciasto i włóż je na 15 minut do lodówki. Po upływie tego czasu przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni. Teraz zajmij się przygotowaniem masy serowej. Produkty muszą mieć temperaturę pokojową . Jajka i żółtka ubij mikserem, potem wsyp cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Miksuj, aż piana będzie puszysta.
Najlepszy przepis na sernik rosa
Do masy dodaj stopniowo twaróg i zmiksuj. W osobnej misce miksuj budynie waniliowe i mleko. Potem wlej do masy serowej z olejem i miksuj, aż składniki się połączą. Masa będzie dość rzadka, ale taka właśnie powinna być. Masę serową wylej na podpieczone gorące, kruche ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 75 minut. 10 minut przed końcem pieczenia ubij białka.
Po upieczeniu sernika temperaturę zmniejszamy do 150 stopni. Do piany z białek wsyp cukier i ubij na sztywno przez 7 minut. Gotową pianę przełóż na gorący sernik. Widelcem zrób wzorki i wstaw znów do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, ale tylko na 15 minut. Potem podczas studzenia pojawi się efektowna rosa. Gdy wystygnie, sernik rosa wstaw do lodówki. Pisaliśmy o tym, jak upiec domową focaccię. Podawaliśmy przepis na pyszne ciasto z jabłkami i galaretką.