Smakosze.pl Przepisy To najlepszy przepis na sernik z rosą. Zawsze wychodzi idealnie, cała rodzina się nim zachwyca
Fot. Canva / PingPongCat

To najlepszy przepis na sernik z rosą. Zawsze wychodzi idealnie, cała rodzina się nim zachwyca

19 marca 2024

Nie potraficie odmówić sobie sernika? To tym bardziej zachwycicie się sernikiem rosa. Tak efektowanego i zarazem pysznego wypieku jeszcze nie próbowaliście. Dzięki temu przepisowi upieczecie ciasto, które zrobi wrażenia na każdym łasuchu.

Sernika rosa z maślanego ciasta i pianki bezowej

Serniki to ciasta, które uwielbiają Polacy . Kremowe, aksamitne i rozpływające się w ustach są słodkim marzeniem łasuchów w każdym wieku . Też wiemy, co dobre i proponujemy przepis, który na pewno was zachwyci. Efekt jest fenomenalny, a sernik rosa wygląda okazale i smakuje wspaniale.

Ten pyszny wypiek z kruchego maślanego ciasta, waniliowej masy serowej i leciutkiej pianki bezowej aż prosi się o spróbowanie. Na jego wierzchu znajdziemy właśnie krople rosy, czyli kropelki na bezie. Jak je uzyskać? Nie można przekroczyć czasu pieczenia bezy. W piekarniku nie może spędzić więcej niż 15 minut. Skorzystaj z naszego przepisu i upiecz sernika rosa, który zawsze wychodzi idealnie.

sernik
Fot. Canva/Mariia Demchenko
Żadne schabowe, żadne mielone. Kotlety francuskie biją je na głowę, musisz ich spróbować
Korzyści z picia ciepłej wody. Ten gorący napój pomoże nie tylko w odchudzaniu

Jak zrobić sernik rosa?

Składniki na kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 ½ łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 400 ml mleka
  • ½ szklanki oleju

Składniki na piankę bezową:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia kruchego ciasta. Do miski wsyp mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Dodaj też żółtka, śmietanę i posiekane zimne masło . Zagnieć ciasto i włóż je na 15 minut do lodówki. Po upływie tego czasu przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni. Teraz zajmij się przygotowaniem masy serowej. Produkty muszą mieć temperaturę pokojową . Jajka i żółtka ubij mikserem, potem wsyp cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Miksuj, aż piana będzie puszysta.

Najlepszy przepis na sernik rosa

Do masy dodaj stopniowo twaróg i zmiksuj. W osobnej misce miksuj budynie waniliowe i mleko. Potem wlej do masy serowej z olejem i miksuj, aż składniki się połączą. Masa będzie dość rzadka, ale taka właśnie powinna być. Masę serową wylej na podpieczone gorące, kruche ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 75 minut. 10 minut przed końcem pieczenia ubij białka.

Po upieczeniu sernika temperaturę zmniejszamy do 150 stopni. Do piany z białek wsyp cukier i ubij na sztywno przez 7 minut. Gotową pianę przełóż na gorący sernik. Widelcem zrób wzorki i wstaw znów do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, ale tylko na 15 minut. Potem podczas studzenia pojawi się efektowna rosa. Gdy wystygnie, sernik rosa wstaw do lodówki. Pisaliśmy o tym, jak upiec domową focaccię. Podawaliśmy przepis na pyszne ciasto z jabłkami i galaretką.

sernik
Fot. Canva / PingPongCat
Pokrój kapustę na plastry, obtocz w panierce i zapiecz. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Bosacka wzięła dwie butelki oleju i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien o tym wiedzieć
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy