Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne schabowe, żadne mielone. Kotlety francuskie biją je na głowę, musisz ich spróbować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.03.2024 19:03

Żadne schabowe, żadne mielone. Kotlety francuskie biją je na głowę, musisz ich spróbować

kotlety francuskie
Fot. YouTube/MajkelGotuje

Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kotletów schabowych i mielonych, to również polubisz kotlety w takiej wersji. Pyszna serowa panierka to znak rozpoznawczy kotletów francuskich. Zrób je na obiad, a rodzina na pewno doceni ten wyborny smak.

Kotlety francuskie, czyli smak i elegancja na talerzu

Kotlety są zawsze smacznym pomysłem na obiad. Zwykle przyrządza się schabowe i mielone, bo w szybkim czasie powstaje pyszne danie. Do tego ziemniaki oraz ulubiona surówka i pożywny posiłek raz-dwa jest gotowy. Dlatego, jeśli jesteś smakoszem kotletów, polubisz też kotlety francuskie.

Zrobi je w piersi kurczaka w pysznej serowej panierce. Danie będzie miało smak zupy cebulowej i zachwyci smakiem całą rodziną. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Majkel. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

kotlety francuskie
Fot. YouTube/MajkelGotuje
Pokrój kapustę na plastry, obtocz w panierce i zapiecz. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

Jak zrobić kotlety francuskie?

Składniki:

  • ½ kg piersi z kurczaka
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 opakowanie zupy cebulowej
  • jajko
  • ½ szklanki mleka

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia filetów pod kątem na plastry. Zetrzyj ser żółty na tarce o dużych oczkach. Do miski wbij jajko, wlej mleko, wsyp sól i opakowanie zupy cebulowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wlej do miski ze startym żółtym serem.

 Dołóż mięso i jeszcze raz wymieszaj. Możesz doprawić solą i pieprzem. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Obiad, że palce lizać!

Kotlety francuskie są pyszne, kremowe w smaku, a dzięki serowej panierce rozpływają się w ustach. Dodatek zupy cebulowej nadaje im wyjątkowego smaku rodem z Francji. Tak przyrządzone kotlety są smaczną alternatywą dla schabowych i mielonych. Dzięki temu przepisowi zrobisz je bardzo szybko.

Danie jest ciekawe w smaku i będzie świetną propozycją na rodzinny obiad. Na pewno zachwyci domowników i sprawi, że chętnie sięgną oni po dokładkę. Tak apetyczne danie szybko zniknie z talerzy. Pisaliśmy o tym, jak zrobić znakomitą galaretę z nóżek. Podawaliśmy przepis na smaczną pieczeń, którą zrobisz w prosty sposób. 

kotlety francuskie
Fot. YouTube/MajkelGotuje

Źródło: YouTube/MajkelGotuje

Zdjęcia: screen YouTube/MajkelGotuje