Wyrabiam proste ciasto i zapiekam je z cebulą. Zanim dobrze ostygnie, znika do ostatniego okruszka
Czy zgadzacie się, że tam, gdzie jest dobry chleb, nie trzeba więcej do szczęścia? Jeśli tak, ten przepis jest w sam raz dla was. Oto chleb stworzony, by jeść go jak ciasto. Nie wierzysz? Czytaj dalej.
Chleb na przekąskę, czyli focaccia
Mąka, woda, drożdże i kilka dodatków. Nie ma prostszego przepisu na chleb. Ta kombinacja podstawowych składników potrafi dać najróżniejsze efekty. W tym przypadku mamy do czynienia z chlebem, który dosłownie można zajadać jak ciasto.
Focaccia to rodzaj ciasta na pizzę, który Włosi serwują często jako przystawkę. Choć przepisów na ciasto na pizzę jest wiele, z takiego można by również przyrządzić pyszny placek. Żeby zrobić focaccię, pozwalamy ciastu wyrastać dłużej. Efektem jest puszysty chlebek, który smakuje świetnie po prostu zanurzony w oliwie.
Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto. Na szczęście jest banalne do zrobienia i wychodzi za każdym razem "Piekło" pracowników Biedronki. Niedziela handlowa to dla nich koszmarPieczemy domową focaccię
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Recipe Plus. Zachęcamy jednak, by wzbogacić liczbę dodatków w stosunku do ich wersji. Dodajemy więc cebulę i świeże pomidorki cherry albo suszone pomidory.
Składniki
- ½ kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 zaszetka (7g) suszonych drożdży
- Oliwa z oliwek
- 4-5 ząbków czosnku
- Po 1 łyżeczce suszonego tymianku i rozmarynu
- ½ czerwonej cebuli
- 10-12 pomidorków cherry
Włoski chleb na przekąskę
Drożdże i cukier dodajemy do 400 ml ciepłej wody i czekamy chwilę, aż wystartują. Dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto. Będzie dość lepkie, ale musi być dobrze połączone. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy, solimy i jeszcze raz wyrabiamy ciasto.
Masę przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Po tym czasie wyrabiamy je jeszcze raz i odstawiamy na kolejne 20 minut.
Ciasto przekładamy do hojnie nasmarowanej oliwą brytfanny i układamy, by dobrze ją wypełniało – ciasto nie będzie dość płynne, by samo się wypoziomować, ale będzie zbyt lepkie, by je wałkować. Ugniatamy je delikatnie palcami, by pozostały lekkie wgłębienia. Całość polewamy oliwą.
Cebulę kroimy w plastry lub grube pióra, a czosnek w plasterki. Układamy je razem z pomidorkami swobodnie na całej powierzchni ciasta – nie mogą być stłoczone. Całość posypujemy tymiankiem i rozmarynem oraz grubo zmieloną solą. Pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku o maksymalnej temperaturze – najlepiej ok. 250 stopni. Focaccia doskonale smakuje na ciepło podana z wysokiej jakości oliwą do maczania.
Wypróbuj też przepisy na żurek bez zakwasu według Tomasza Strzelczyka i nietypową roladę drobiową.