Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyrabiam proste ciasto i zapiekam je z cebulą. Zanim dobrze ostygnie, znika do ostatniego okruszka
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.03.2024 14:13

Wyrabiam proste ciasto i zapiekam je z cebulą. Zanim dobrze ostygnie, znika do ostatniego okruszka

focaccia w formie
fot. youtube.com/recipeplus20

Czy zgadzacie się, że tam, gdzie jest dobry chleb, nie trzeba więcej do szczęścia? Jeśli tak, ten przepis jest w sam raz dla was. Oto chleb stworzony, by jeść go jak ciasto. Nie wierzysz? Czytaj dalej.

Chleb na przekąskę, czyli focaccia

Mąka, woda, drożdże i kilka dodatków. Nie ma prostszego przepisu na chleb. Ta kombinacja podstawowych składników potrafi dać najróżniejsze efekty. W tym przypadku mamy do czynienia z chlebem, który dosłownie można zajadać jak ciasto.

Focaccia to rodzaj ciasta na pizzę, który Włosi serwują często jako przystawkę. Choć przepisów na ciasto na pizzę jest wiele, z takiego można by również przyrządzić pyszny placek. Żeby zrobić focaccię, pozwalamy ciastu wyrastać dłużej. Efektem jest puszysty chlebek, który smakuje świetnie po prostu zanurzony w oliwie.

upieczona focaccia
fot. youtube.com/recipeplus20
Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto. Na szczęście jest banalne do zrobienia i wychodzi za każdym razem "Piekło" pracowników Biedronki. Niedziela handlowa to dla nich koszmar

Pieczemy domową focaccię

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Recipe Plus. Zachęcamy jednak, by wzbogacić liczbę dodatków w stosunku do ich wersji. Dodajemy więc cebulę i świeże pomidorki cherry albo suszone pomidory.

Składniki

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 zaszetka (7g) suszonych drożdży
  • Oliwa z oliwek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Po 1 łyżeczce suszonego tymianku i rozmarynu
  • ½ czerwonej cebuli
  • 10-12 pomidorków cherry

Włoski chleb na przekąskę

Drożdże i cukier dodajemy do 400 ml ciepłej wody i czekamy chwilę, aż wystartują. Dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto. Będzie dość lepkie, ale musi być dobrze połączone. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy, solimy i jeszcze raz wyrabiamy ciasto.

Masę przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Po tym czasie wyrabiamy je jeszcze raz i odstawiamy na kolejne 20 minut.

Ciasto przekładamy do hojnie nasmarowanej oliwą brytfanny i układamy, by dobrze ją wypełniało – ciasto nie będzie dość płynne, by samo się wypoziomować, ale będzie zbyt lepkie, by je wałkować. Ugniatamy je delikatnie palcami, by pozostały lekkie wgłębienia. Całość polewamy oliwą.

Cebulę kroimy w plastry lub grube pióra, a czosnek w plasterki. Układamy je razem z pomidorkami swobodnie na całej powierzchni ciasta – nie mogą być stłoczone. Całość posypujemy tymiankiem i rozmarynem oraz grubo zmieloną solą. Pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku o maksymalnej temperaturze – najlepiej ok. 250 stopni. Focaccia doskonale smakuje na ciepło podana z wysokiej jakości oliwą do maczania.

Wypróbuj też przepisy na żurek bez zakwasu według Tomasza Strzelczyka i nietypową roladę drobiową.

foccacia.jpg
Fot. Canva/Lara Hata