Smakosze.pl Przepisy To najlepszy przepis na sos pieczarkowy, jaki znam. Idealnie pasuje do mięs
mięso w sosie
fot. Canva

To najlepszy przepis na sos pieczarkowy, jaki znam. Idealnie pasuje do mięs

11 czerwca 2024

Niedrogi i łatwy w przygotowaniu sos pieczarkowy potrafi zmienić najbardziej codzienne danie w wykwintny obiad. Z tym przepisem taki sos wychodzi za każdym razem, a przygotowuje się go błyskawicznie.

Sos pieczarkowy

Pieczarki to nietypowy przysmak . W przeciwieństwie do innych grzybów są nieco… mniej grzybowe. Zjadamy je w dużych ilościach i są łatwo – i tanio – dostępne w sklepach. Dlatego też chętnie eksperymentujemy z nowymi zastosowaniami tego produktu.

Tym razem jednak trzymamy się klasyki. O ile ciężki sos z leśnych grzybów świetny jest na szczególne okazje , o tyle pieczarkowy wariant to lekki, prosty i szybki sos, który można podawać choćby i codziennie.

sos pieczarkowy
fot. Canva
Latem mogę jeść tylko taką zupę. Robię ją z uwielbianego warzywa

Sos śmietanowy z pieczarkami

Taki sos świetnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju pieczeni. Doskonale jednak smakuje także w towarzystwie zrazów albo z kluskami czy plackami ziemniaczanymi. Sekretem tego przepisu jest duża ilość pietruszki , która doskonale uzupełnia lekki grzybowy posmak pieczarek.

Składniki

  • ⅓ kg pieczarek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 duży pęczek pietruszki
  • Opcjonalnie: 2 łyżki posiekanego koperku
  • Sól, pieprz, masło

Sos pieczarkowy na śmietanie

Pieczarki myjemy i kroimy – mniejsze w plasterki, większe w półplasterki. Młodych pieczarek nie trzeba obierać, w wypadku starszych i lekko przejrzałych warto dodać ten krok.

Patelnię stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy na niej hojną łyżkę masła. Kiedy przestanie się pienić, wrzucamy na nie drobno posiekany lub przeciśnięty czosnek .

Po chwili na patelnię wrzucamy pieczarki. Całość smażymy przez kilka minut, aż wygotują się z nadmiaru soku. Będą z czasem stawać się coraz bardziej rumiane.

Pieczarki solimy, dodajemy jeszcze jedną łyżkę masła, posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie koperek. Dusimy przez kilka minut . Po chwili zaczynamy stopniowo dodawać śmietankę, mieszając po każdej partii. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia .

Wypróbuj też przepis na ciasto z truskawkami i spróbuj swoich sił w quizie na znajomość przyborów kuchennych .

gęsty sos pieczarkowy
fot. Canva
Uczestników Kuchennych Rewolucji spotkała tragedia. Gessler apeluje o wsparcie
Nawet nie myśl o kupowaniu takich czereśni. Na pewno będą robaczywe
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Z wykształcenia antropolog kulturowym zawodu dziennikarz, a prywatnie miłośnik kuchni i kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych i drukowanych magazynach. Publikował w prasie business/lifestyle, periodykach literackich, małych i dużych portalach oraz blogu „Smak Nabyty”. Autor książki “Nienaganny. Biografia męskiego wizerunku” oraz współautor “Sztuka życia dla mężczyzn”

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl