Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Latem mogę jeść tylko taką zupę. Robię ją z uwielbianego warzywa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.06.2024 18:54

Latem mogę jeść tylko taką zupę. Robię ją z uwielbianego warzywa

zupa z cukinii
fot. youtube.com/gesunde-rezepte

Prosta zupa warzywna jest największym sprzymierzeńcem zdrowej diety i sycącą, łatwą do odgrzania potrawą świetną na lato. Można nagotować jej garnek na zapas. Zapewni to gotowe pierwsze danie albo pełny posiłek na lekki apetyt na kilka upalnych dni.

Zupa z cukinii

Główną bohaterką tej zupy jest cukinia. To tanie i pożywne warzywo należy do stałego repertuaru naszych potraw, rzadko jednak znajduje swoje miejsce w zupie. Tymczasem to świetna podstawa takiego posiłku.

Cukinia ma w stu gramach ok. 16 kalorii. Oczywiście zupa, którą tu prezentujemy, nie jest aż tak niskokaloryczna, ale i tak bogata w witaminy, jest świetnym sprzymierzeńcem diety. Cukinia jest przy okazji lekkostrawna i poprawia funkcjonowanie jelit.

warzywa na zupę
fot. youtube.com/gesunde-rezepte
Kroję truskawki i dodaję do masy. Takie ciasto jest hitem w moim domu w czerwcu

Warzywna zupa krem

Cukinię można z łatwością kupić w kilku odmianach, choć w dyskontach zazwyczaj występuje tylko najbardziej nam znana zielona. W takiej zupie doskonale sprawdzą się też jej krewniacy pochodzący od dyni, jak kabaczek czy patison. Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Zdrowe Przepisy, gdzie użyta jest właśnie zielona cukinia. Autorzy zabielają zupę śmietanką 30%. Krok ten można w ogóle pominąć lub użyć kwaśnej śmietany.

Składniki

  • 2 średnie cukinie lub podobna ilość innych podobnych dyniowatych warzyw
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 l bulionu warzywnego (można zastąpić go wodą)
  • Opcjonalnie: 200 ml śmietany 12%
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Krem z cukinii

Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na rozgrzane w rondelku na średnim ogniu masło. Dodajemy pokrojony czosnek i smażymy do zeszklenia cebuli.

Dorzucamy pokrojone w kostkę obrane ziemniaki i obraną marchewkę pokrojoną w półplasterki. Dusimy przez chwilę, w międzyczasie na mniejsze kawałki krojąc cukinię. Dodajemy ją razem ze skórą.

Po chwili zalewamy warzywa bulionem. Przykrywamy i gotujemy przez ok. 20 minut – do miękkości ziemniaków. W międzyczasie dodajemy też papryczkę chili, w zależności od preferencji i mocy papryczki – można pozbyć się pestek, które są najostrzejsze.

Potrawę zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Zagotowujemy. Teraz można ją zabielić zahartowaną śmietaną. Dodajemy też natkę pietruszki. Tak przygotowana zupa jest gotowa do podania, a po przestudzeniu – do odłożenia do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na ogórki kiszone siostry Anastazji i sałatkę Ewy Wachowicz z owocowym dressingiem.

miksowanie cukinii
fot. youtube.com/gesunde-rezepte